מבקרים מחוץ לישראל? תוכלו לעבור לגרסה באנגלית בלחיצה אחת. Prefer English? Switch now.
מעבר לאנגלית

מחפשים בחנות זול וטוב ובענין אמת ושקר

יש לכם שאלה הלכתית?

הנכם מוזמנים לשלוח את שאלתכם ולקבל תשובה הלכתית מהרב.

השאלה שנשאלה

שואל/ת: אנונימי 10 במרץ 2002 | 145 צפיות
בס``ד מה דעת הרב: א. אדם מנסה תמיד לקנות דבר זול ושזה ייראה יפה וטוב. האם אין בזה רצון לגנוב את דעת הבריות? שיחשבו שיש לך כלי כסף וכו`,ף ובאמת זה ציפוי כסף , או למשל: אדם קונה איזה אגרטל שנראה יפה, אך באמת זה דפוק . האם אין בזה גניבת דעת? אם לא, למה לא? ב.שאלו אדם :``לאיפה אתה הולך?`` הוא ענה: לעשות סידורים והאמת היא שאותו אדם שהולך לעשות דבר אחד , אך הוא אמר בלשון רבים ``לעשות סידורים`` האם יש בזה שקר? ג. האם מותר לומר מילים מדויקות מאד שיהיה מובן ממך דבר אחד, וזה באמת מטרתך, אך האמת היא שהתכונת לדבר אחר. למשל: אדם אומר לחברו ``אני הולך לישיבה`` (ואמר זאת בשוא תחת הלמ``ד) והשומע יחשוב שהוא הולך לישיבה שלו הרגילה (ואת זה אומרים בקמץ תחת הלמ``ד) . האם זה מותר או שזה גניבת דעת?

תשובת הרב

מחפשים בחנות זול וטוב ובענין אמת ושקר

א. כל המושג של כלים נאים בנוי על עולם של מוסכמות, אגרטל שנראה יפה מאבד ממחירו כשמתברר שהחומר ממנו הוא עשוי הוא חומר זול, אך מי שרוצה להתנאות בכלי ביתו זכותו המלאה לעשות זאת, אם שואלים אותו למחיר האגרטל הוא חייב להשיב אמת, אך אם לא שואלים, מה חשוב לי אם יחשבו האחרים שמחירו הוא יותר מהמחיר האמיתי? ב. לשון בני האדם היא כך, אף אם ברצונו לעשות מעשה אחד בלבד. ג. כל עוד לא נאמרו מילים שאינן אמת אין בכך בעיה.
משיב: הרב דוד לאו - מודיעין
תאריך תשובה: 10 בפברואר 2003

הלבנת פנים או הוכחה ברבים

שבוע טוב, יש לנו שכן החוסם לנו את הגישה לחניה הפרטית שלנו כבר תקופה ממושכת. דיברנו איתו בצנעה , אך זה לא עזר. לא מצאתי דרך אחרת לתיקון הבעיה. הוכחתי את השכן ברבים. האם יש בזה משום איסור הלבנת פנים או איסור אחר? או שזה מותר ,בתיקווה שתהיה תועלת מכך? בתודה מראש לרב

לספר על העתקה?

שלום לכבוד הרב! אני לומדת בבית ספר תיכון דתי, וגיליתי שהבנות בכיתה שלי מעתיקות, וככה גם בכיתות אחרות בבית ספר. 1. האם כדאי להגיד זאת למורה או למנהל כדי שיטפלו בנושא? 2. יש לי סיפור על נושא ההעתקה וחשבתי להגיד למדריכה שלנו שתצלם את זה לבנות בתור פ``ש ותחלק להן. האם כדאי לעשות זאת, והאם יש בכך לשון הרע שהרי כך היא תבין שיש בנות שמעתיקות? תודה רבה.

חובת תשלום נדרים

שלום וברכה לכבוד הרב 1.נדרתי לפני מס חודשים נדר תשלום לבית הכנסת 2.הנהלת בית הכנסת לאחרונה עשתה צעדים חריגים חרפה גידפה ורמסה בפרהסיא את כבוד התורה,כבוד תלמיד חכמים-רב בית הכנסת.רוב הציבור למעט בודדים לא מיחו על כך. רב בית הכנסת נעלב ועזב את בית הכנסת.בעקבות הרב עזבתי אף אני ועוד מספר בודד של מתפללים. 3.האם אני מחוייב לשלם נדריי לבית כנסת שבראשו הנהלה של אנשים חטאים וכן ציבור שיש לו חלק בכך שלא מיחה!? 4.האם רשאי אני לשלם את נדריי אלה, בבית כנסת אחר? אודה על תשובה בהקדם האפשרי.

אכילה בשלחן אחד

לרב שלום. במקום עבודתי יש אוירה מאד מיוחדת מבחינה חברתית, ונהוג לסעוד את ארוחת הצהרים יחד. מספר שאלות בנושא: 1. העובדים מזמינים באופן מרוכז ארוחות, כאשר לפעמים חלק מזמינים ארוחה בשרית וחלק ארוחה חלבית (הארוחות כשרות). האם מותר לאכול יחד על אותו השלחן? 2. בסיום ארוחה שותים יחד. חלק שותים קפה עם חלב לאחר שאכלו ארוחה בשרית. האם אפשר לשתות יחד? 2. לפעמים אנשים שאינם שומרים כשרות מביאים ארוחה מהבית שמן הסתם איננה כשרה, ולפעמים במבט חטוף אפשר לראות תערובת של מאכלי בשר עם חלב באותה הצלחת. האם אפשר לסעוד יחד גם במקרה כזה? אודה על תשובתך