טעות בספר תורה

יש לכם שאלה הלכתית?

הנכם מוזמנים לשלוח את שאלתכם ולקבל תשובה הלכתית מהרב.

השאלה שנשאלה

שואל/ת: אנונימי 11 באפריל 2005 | 262 צפיות
שלום הרב, כאשר עליתי לתורה ראיתי שיש בעיה באחת האותיות, אני לא יודע אם זו בעיה שפוסלת או לא. ומצד שני אין בנמצא תלמיד חכם שיודע- מה עליי לעשות ? האם צריך להפסיק לקרוא, ולהביא ספר תורה אחר ולגרום טרחא-דציבורא. מה גם שיכול להיות שבעל הקורא יפסול את דבריי במחי יד וימשיך, איך אני אמור להגיד שיש בעיה- הלוא אני העולה ? לבסוף חיפשתי בספר על טעויות בספר תורה, ולא מצאתי הלכה בנוגע לאות שראיתי. אשמח אם הרב יוכל לתת לי תשובה, האם זה כשר או לא: הבעיה הייתה באות ג`. כאשר רגלית הג` שיוצאת עבה ולאחר מכן ממשיכה בצורה דקה למטה. ובאות שראיתי יצאה רק הרגלית העבה, ובעצם לא המשיכה כלפי מטה. מה הדין במקרה של אות כזו ? לתשובתך אודה.

תשובת הרב

טעות בספר תורה

ראשית, טוב שיהיה ביניכם מי שבקי בהלכות קריאת התורה (אולי אתה?) יוון שהלכות חשובות אלו אנשים נתקלים בהם בזמן שאין אפשרות להרים טלפון או לשלוח שאלה לרב, כך שלמרות שכל לימוד תורה חשוב, אולי הגיע הזמן שיהיה ביניכם תלמיד חכם יודע הלכות. שנית, אם צורת האות ניכרת, סביר להניח שאין זו טעות שבגללה מחזירים את הספר באמצע הקריאה. אם רגלה השמאלית יצאה משמאל לראשה היא פסולה. אבל, איני יכול לכתוב לך את הדין כיוון שלא ראיתי את האות, ותיאורה על ידך אינו מספק. לכן, בקש מתלמיד חכם שבקי ויודע גם את הלכות סת"ם שיראה את הספר. ביניתיים, א תרגיש שטעית, כי לפי מה שנראה מדבריך יכולים הייתם להמשיך בקריאה.
משיב: הרב דוד לאו - מודיעין
תאריך תשובה: 11 באוקטובר 2005

איטר יד ימינו

שלום לכב` הרב, לפני זמן (20.3.06) נשאלה שאלה אודות אפשרויות הנחת תפילין ימניות(על יד שמאל) בשעה שאין לו למתפלל אלא רק תפילין מושאלות כאלו . הוצעו שני פתרונות , כאשר שליפת הרצועה והיפוכה היא מסובכת למדי, והפתרון השני של ``שבות יעקב`` הוא יחסית הקל לביצוע. שאל אותי בני, שכותב אמנם ביד שמאל, אך מבצע כל שאר הפעילות המוטוריות בפלג גופו הימני, האם עדיין הוא בקטגוריה זו. האם לפי הכתיבה תקבע היד שעליה מניחים ( כמו רבי נתן: וקשרתם....וכתבתם) או שאפשר בשעת הדחק להשתמש בפשטות בתפילין ימניות (למשל התפילין שלי...), אם הושארו בבית ספרו ונותר בבית באופן לא מתוכנן. זה יהיה נכון גם לגבי חולה במחלקה , שלא הביא את תפיליו בעת שאושפז בדחיפות. האם אוכל להשאיל לו את שלי למשל עד שמשפחתו תביא את שלו מביתו. תודה, חג שמח ד``ר שמעון שלנגר.

שימוש בחשמל בבית הכנסת

בס``ד שלום הרב בהמשך לתשובה שענית לי לגבי שימוש בחשמל בבית הכנסת מעבר לשעות הרגילות האם עליי לשלם לגבאי על השימוש בחשמל מעבר לשעות הרגילות או להציע לו תשלום או רק לצמצם את השימוש בחשמל במידת האפשר כל טוב יוסי

דיני ממונות

בס``ד לכבוד הרב דוד לאו שליט``א שלום רב לעתים אני נשאר בבית הכנסת מעבר לשעות התפילה ללימוד. בזמן הזה החשמל דולק או שאני שוכח לכבות אורות כניסה בכניסה לבית הכנסת, והגבאי מעיר לי שחבל על הפרוז`קטור שזה חשמל יקר. כמו כן אני תמיד מדליק אור באולם השמחות כדי שאחד המתפללים שמתקשה בהליכה לא ייפול בדרך לשרותים האם אני חייב לשלם לגבאי על הוצאות החשמל העודף או זה נכלל בתרומות שאני תורם לעלייה לתורה או ליזכור? או האם בית כנסת לוקח הוצאות אלה בחשבון? כל טוב יוסי.

האם חצי פסוק - טעון גניזה?

בס``ד חשוב לי מאוד לדעת במסגרת עבודתי, האם חצי פסוק טעון גניזה ואם לאו. בזכרוני יש, שראיתי פעם באיזה ספר כי מעל 3 מילים בפסוק הר``ז טעון גניזה, אולם איני זוכר דבר ברור. ילמדנו כב` הרב מה הדין במקרים כאלו בברכת כוח``ט משה