מבקרים מחוץ לישראל? תוכלו לעבור לגרסה באנגלית בלחיצה אחת. Prefer English? Switch now.
מעבר לאנגלית

הבדלה במוצאי שבת בחדש אב

יש לכם שאלה הלכתית?

הנכם מוזמנים לשלוח את שאלתכם ולקבל תשובה הלכתית מהרב.

השאלה שנשאלה

שואל/ת: אנונימי 7 באפריל 2002 | 93 צפיות
האם אפשר לעשות הבדלה על כוס קפה? הרי אסור לשתות יין בתשעת הימים.

תשובת הרב

הבדלה במוצאי שבת בחדש אב

אכן, בתשעת הימים נוהגים בני אשכנז שלא לשתות יין, ולכן אי אפשר לעשות הבדלה על יין. ההצעה שהציעו הפוסקים, לתת לקטן לשתות, אינה ישימה, מפני שצריכים קטן שיודע לכוון לצאת ידי חובת ברכה, אך עדיין אינו מחונך לאבילות על החורבן. נדמה לי שילדים מודעים יותר לחורבן המקדש (ואנו מחנכים אותם לכך), יותר משהם יודעים להתכוון לצאת ידי חובה. לכן נהגו להבדיל על משקה, המוגדר כ"חמר מדינה". הקפה עיקרו מים, ולכן קשה להקל להבדיל עליו. פשוט יותר להבדיל על כוס בירה, או משקה פירות טבעי, שהם מוגדרים כמשקה, ואפשר להבדיל עליהם במוצאי בשבת הקרובה, ובמוצאי תשעה באב. (משקה פירות טבעי, לא מלאכותי, ברכתו "שהכל", לדעת החזון איש ברכתו "בורא פרי העץ"). בתפילה שכבר השבוע נבדיל על כוס יין מלא, כברכת ה'.
משיב: הרב דוד לאו - מודיעין
תאריך תשובה: 7 באפריל 2002

בייבי סיטר בשבת

שלום. האם מותר לשמור בייבי סיטר בשבת למשפחה חילונית,ולקבל את הכסף(כמובן)בחול.וגם השבת תישמר כמובן.

קבלת אורחים שנסעו בשבת

שלום לכב` הרב. 1. לצערי חלק מבני משפחתי אינם שומרי שבת. האם מותר לי לארח אותם בביתי בשבת ביודעי שהם נסעו ברכב אלי? אני אינני מזמינה מיוזמתי אורחים אם אני יודעת כי יגיעו ברכב. מה לעשות אם הגיעו אורחים בשבת ``בהפתעה`` ובאו ללא הזמנה וחיללו שבת, לבקש מהם יותר לא לעשות זאת? האם כדאי להודיע מראש, שאינני מקבלת בשבת אורחים אם הם מגיעים אלי ברכב, גם אם זה יפגע ברגשותיהם? 2. בהקשר ובהמשך לשאלה מס` 1 , במשפחתי ובעוד משפחות מכרים ישנה דילמה כיון שחלק מילדיהם שומרי שבת וחלקם לא. אלו שאינם שומרים שבת מגיעים אליהם ברכב ומסרבים להגיע לכל השבת ולישון שם. מחד, ההורים אינם רוצים שיחללו שבת בכדי לבקרם ומאידך, כאשר הם מבקשים לא הגיע ברכב אלא להישאר לכל השבת, הילדים מסרבים [``או שתקבלו אותנו נוסעים בשבת או שבכלל לא``] ואז נוצר מצב שלפעמים ההורים נמצאים לבדם בבדידות שבתות שלמות. בכך לדבריהם, הקשר עם הילדים מתרופף והם ``מאבדים`` [כלשונם] את ילדיהם. האם הם צריכים להתעקש שלא יחללו שבת ועליהם ולהישאר לבד או שמא ההנחה היא שהילדים כבר גדולים ובעלי משפחות ואדם בעוונותיו יחיה ואם הם בחרו בצורת חיים זו לא נותר אלא לכבדה... אודה מראש לתשובת כבוד הרב.

חלות על שולחן שבת

האם חל חיוב להניח את החלות על שולחן השבת (מכוסות, כמובן) לפני הקידוש, או שניתן לצרפן בזמן נטילת ידיים?

כשרות ושבת

לכבוד הרב שלום וברכה א. האם כששופכים נוזלים בשריים רותחים לכיור יש להיזהר שהאדים לא יעלו כלפי מיבש הכלים בו יש כלים חלביים או אין חשש בדבר זה? ב. האם מותר להשתמש ברשימת תפריט הארוחות בשבת. כגון לדעת איזה מאכל לאיזה ארוחה על מנת שלא יווצר בלבול. תודה וכל טוב