מבקרים מחוץ לישראל? תוכלו לעבור לגרסה באנגלית בלחיצה אחת. Prefer English? Switch now.
מעבר לאנגלית

שאלות שונות בהלכות שבת

יש לכם שאלה הלכתית?

הנכם מוזמנים לשלוח את שאלתכם ולקבל תשובה הלכתית מהרב.

השאלה שנשאלה

שואל/ת: אנונימי 12 ביולי 2005 | 168 צפיות
שלום לרב. שתי שאלות לי בהלכות שבת: 1. האם מותר לכבות מכשיר חשמלי כמו רדיאטור לדוגמא, ע``י הוצאה מהשקע בזמן שהוא מכובה ע``י טרמוסטט (ואין שום נורה שדולקת)? או כל זמן שהטרמוסטט עובד המכשיר נחשב דולק ואסור לנתקו עד אשר זרם החשמל אליו פוסק? 2. האם בהבדלה מותר לברך ``בורא מיני בשמים`` על ריח של קפה אגוזים? (אני מאוד אוהב את הריח) ואם כן האם זה מותר גם לכתחילה? בתודה מראש.

תשובת הרב

שאלות שונות בהלכות שבת

1. הפוסקים דנו על הסטת מתג החשמל כשהשון שבת כיבה את האור, וכתבו שאסור אלא במקום צורך גדול. גם המתירים שם יאסרו כאן, מפני שכשהטרמוסטט מכבה אין זה כיבוי גמור והמכשיר נחשב דולק. 2. כיוון שאין ממשות אגוז אלא טעם בלבד, ואין זה עביד לריחא, לא מברכים עליו.
משיב: הרב דוד לאו - מודיעין
תאריך תשובה: 12 ביולי 2005

בייבי סיטר בשבת

שלום. האם מותר לשמור בייבי סיטר בשבת למשפחה חילונית,ולקבל את הכסף(כמובן)בחול.וגם השבת תישמר כמובן.

קבלת אורחים שנסעו בשבת

שלום לכב` הרב. 1. לצערי חלק מבני משפחתי אינם שומרי שבת. האם מותר לי לארח אותם בביתי בשבת ביודעי שהם נסעו ברכב אלי? אני אינני מזמינה מיוזמתי אורחים אם אני יודעת כי יגיעו ברכב. מה לעשות אם הגיעו אורחים בשבת ``בהפתעה`` ובאו ללא הזמנה וחיללו שבת, לבקש מהם יותר לא לעשות זאת? האם כדאי להודיע מראש, שאינני מקבלת בשבת אורחים אם הם מגיעים אלי ברכב, גם אם זה יפגע ברגשותיהם? 2. בהקשר ובהמשך לשאלה מס` 1 , במשפחתי ובעוד משפחות מכרים ישנה דילמה כיון שחלק מילדיהם שומרי שבת וחלקם לא. אלו שאינם שומרים שבת מגיעים אליהם ברכב ומסרבים להגיע לכל השבת ולישון שם. מחד, ההורים אינם רוצים שיחללו שבת בכדי לבקרם ומאידך, כאשר הם מבקשים לא הגיע ברכב אלא להישאר לכל השבת, הילדים מסרבים [``או שתקבלו אותנו נוסעים בשבת או שבכלל לא``] ואז נוצר מצב שלפעמים ההורים נמצאים לבדם בבדידות שבתות שלמות. בכך לדבריהם, הקשר עם הילדים מתרופף והם ``מאבדים`` [כלשונם] את ילדיהם. האם הם צריכים להתעקש שלא יחללו שבת ועליהם ולהישאר לבד או שמא ההנחה היא שהילדים כבר גדולים ובעלי משפחות ואדם בעוונותיו יחיה ואם הם בחרו בצורת חיים זו לא נותר אלא לכבדה... אודה מראש לתשובת כבוד הרב.

חלות על שולחן שבת

האם חל חיוב להניח את החלות על שולחן השבת (מכוסות, כמובן) לפני הקידוש, או שניתן לצרפן בזמן נטילת ידיים?

כשרות ושבת

לכבוד הרב שלום וברכה א. האם כששופכים נוזלים בשריים רותחים לכיור יש להיזהר שהאדים לא יעלו כלפי מיבש הכלים בו יש כלים חלביים או אין חשש בדבר זה? ב. האם מותר להשתמש ברשימת תפריט הארוחות בשבת. כגון לדעת איזה מאכל לאיזה ארוחה על מנת שלא יווצר בלבול. תודה וכל טוב