מבקרים מחוץ לישראל? תוכלו לעבור לגרסה באנגלית בלחיצה אחת. Prefer English? Switch now.
מעבר לאנגלית

כסאות גלגלים בעירוב

יש לכם שאלה הלכתית?

הנכם מוזמנים לשלוח את שאלתכם ולקבל תשובה הלכתית מהרב.

השאלה שנשאלה

שואל/ת: אנונימי 5 במרץ 2007 | 253 צפיות
שלום כבוד הרב, אני מתנדב בעמותה עם ילדים/בוגרים נכים. הפעילות כוללת שבת פעם בחודש באיזור הרצליה. המתנדבים הדתיים מונים כמחצית מכלל המתנדבים. במסגרת הפעילות אנחנו הולכים לחוף הים בשבת אחה``צ, שם אנחנו מעבירים פעילות עם החניכים. לאחרונה שמענו ספקות בדבר העירוב בהרצליה בחוף הים. ראוי לציין כי אנחנו יורדים עם הכסאות עד לקו החוף (מסיבות טכניות, אין אנו יורדים עם הכסאות לחול הים) אין ספק כי הפעילות לא תצא לפועל ללא השתתפות המתנדבים הדתיים, וככל הידוע לי השתתפות המתנדבים החילוניים בלבד אינה פתרון הלכתי. להתייחסותך אודה. כל טוב.

תשובת הרב

כסאות גלגלים בעירוב

ראשית, ישר כוח גדול על ההתנדבות הזו עבור הנכים. תבורכו על כל רגע של חיוך שאתם מעניקים להם. שנית, איני יודע עד היכן מגיע העירוב בהרצליה, זאת שאלה שיש להפנות אל הרבנות המקומית, ואני בטוח שיראו לכם את המפה עד איזה מקום אין שאלה. שלישית, ברור שחשוב שתהיו חלק מהמתנדבים, ולא רק מי ששמירת השבת אינה בראש מעיניו. הלכה למעשה, אם אין עירוב שם, אם המקום אינו רשות הרבים גמורה (ייתכן שהמקום הוא כרמלית, בהגדרת ההלכה, והרבנות המקומית תשיב לכם, כי איני יודע מה הם תנאי המקום), יכול נכרי להסיע את הנכה. או הנכה יסיע את עצמו. אם המקום הוא רשות הרבים גמורה, יכול הנכה להסיע את העגלה עם הנכרי ביחד, כלומר הנכרי יסיע את העגלה והנכה יגלגל את הגלגלים. שימו לב שלא יהיה דבר נוסף על העגלה. שוב ישר כוח ושבת שלום
משיב: הרב דוד לאו - מודיעין
תאריך תשובה: 5 בדצמבר 2007

בייבי סיטר בשבת

שלום. האם מותר לשמור בייבי סיטר בשבת למשפחה חילונית,ולקבל את הכסף(כמובן)בחול.וגם השבת תישמר כמובן.

קבלת אורחים שנסעו בשבת

שלום לכב` הרב. 1. לצערי חלק מבני משפחתי אינם שומרי שבת. האם מותר לי לארח אותם בביתי בשבת ביודעי שהם נסעו ברכב אלי? אני אינני מזמינה מיוזמתי אורחים אם אני יודעת כי יגיעו ברכב. מה לעשות אם הגיעו אורחים בשבת ``בהפתעה`` ובאו ללא הזמנה וחיללו שבת, לבקש מהם יותר לא לעשות זאת? האם כדאי להודיע מראש, שאינני מקבלת בשבת אורחים אם הם מגיעים אלי ברכב, גם אם זה יפגע ברגשותיהם? 2. בהקשר ובהמשך לשאלה מס` 1 , במשפחתי ובעוד משפחות מכרים ישנה דילמה כיון שחלק מילדיהם שומרי שבת וחלקם לא. אלו שאינם שומרים שבת מגיעים אליהם ברכב ומסרבים להגיע לכל השבת ולישון שם. מחד, ההורים אינם רוצים שיחללו שבת בכדי לבקרם ומאידך, כאשר הם מבקשים לא הגיע ברכב אלא להישאר לכל השבת, הילדים מסרבים [``או שתקבלו אותנו נוסעים בשבת או שבכלל לא``] ואז נוצר מצב שלפעמים ההורים נמצאים לבדם בבדידות שבתות שלמות. בכך לדבריהם, הקשר עם הילדים מתרופף והם ``מאבדים`` [כלשונם] את ילדיהם. האם הם צריכים להתעקש שלא יחללו שבת ועליהם ולהישאר לבד או שמא ההנחה היא שהילדים כבר גדולים ובעלי משפחות ואדם בעוונותיו יחיה ואם הם בחרו בצורת חיים זו לא נותר אלא לכבדה... אודה מראש לתשובת כבוד הרב.

חלות על שולחן שבת

האם חל חיוב להניח את החלות על שולחן השבת (מכוסות, כמובן) לפני הקידוש, או שניתן לצרפן בזמן נטילת ידיים?

כשרות ושבת

לכבוד הרב שלום וברכה א. האם כששופכים נוזלים בשריים רותחים לכיור יש להיזהר שהאדים לא יעלו כלפי מיבש הכלים בו יש כלים חלביים או אין חשש בדבר זה? ב. האם מותר להשתמש ברשימת תפריט הארוחות בשבת. כגון לדעת איזה מאכל לאיזה ארוחה על מנת שלא יווצר בלבול. תודה וכל טוב