כלי שמלאכתו לאיסור

יש לכם שאלה הלכתית?

הנכם מוזמנים לשלוח את שאלתכם ולקבל תשובה הלכתית מהרב.

השאלה שנשאלה

שואל/ת: אנונימי 9 באפריל 2006 | 92 צפיות
שלום לכבוד הרב, האם כלי שמלאכתו לאיסור נחשב מוקצה או שנאסר בטלטול מסיבות אחרות, כגון גזירה שמא יבוא להשתמש בו כדרכו? אם הוא מוקצה - א. מדוע לא מוזכר בשמו שהוא מוקצה, כבשאר מיני מוקצה? ב. הרי הותר לכתחילה בטלטול לצורך גופו ומקומו. ואם הוא מוקצה, מה מקום להתיר? ע``כ אין אדם מקצה אותו מדעתו לגמרי בע``ש בה``ש. תודה מראש.

תשובת הרב

כלי שמלאכתו לאיסור

הפוסקים עסקו בשאלה זו בהרחבה, כי אכן שונה דין כלי שמלאכתו לאיסור משאר מוקצה, שהרי מותר לטלטלו לצורך גופו ולצורך מקומו. הביאור הפשוט הוא, שכל כלי יש בו איסור מצד עצמו, שהוא מוקצה מדעתו של אדם, וזה שכרגע אני רוצה להשתמש בכלי לא מוריד ממנו את ערכו (למשל, במוקצה מחמת חסרון כיס). אבל כלי שמלאכתו לאיסור, הוא מוקצה מפני שמלאכתו לאיסור, וכשנוטלו למלאכת היתר אין בו את הייעוד שאסר, ומותר. לכן לא מגדירים את הכלי הזה כמוקצה, אלא ככלי שמלאכתו לאיסור, שמפני האיסור לא מטלטלים אותו, אבל בשעת צורך נטלטל.
משיב: הרב דוד לאו - מודיעין
תאריך תשובה: 9 באוגוסט 2006

בייבי סיטר בשבת

שלום. האם מותר לשמור בייבי סיטר בשבת למשפחה חילונית,ולקבל את הכסף(כמובן)בחול.וגם השבת תישמר כמובן.

קבלת אורחים שנסעו בשבת

שלום לכב` הרב. 1. לצערי חלק מבני משפחתי אינם שומרי שבת. האם מותר לי לארח אותם בביתי בשבת ביודעי שהם נסעו ברכב אלי? אני אינני מזמינה מיוזמתי אורחים אם אני יודעת כי יגיעו ברכב. מה לעשות אם הגיעו אורחים בשבת ``בהפתעה`` ובאו ללא הזמנה וחיללו שבת, לבקש מהם יותר לא לעשות זאת? האם כדאי להודיע מראש, שאינני מקבלת בשבת אורחים אם הם מגיעים אלי ברכב, גם אם זה יפגע ברגשותיהם? 2. בהקשר ובהמשך לשאלה מס` 1 , במשפחתי ובעוד משפחות מכרים ישנה דילמה כיון שחלק מילדיהם שומרי שבת וחלקם לא. אלו שאינם שומרים שבת מגיעים אליהם ברכב ומסרבים להגיע לכל השבת ולישון שם. מחד, ההורים אינם רוצים שיחללו שבת בכדי לבקרם ומאידך, כאשר הם מבקשים לא הגיע ברכב אלא להישאר לכל השבת, הילדים מסרבים [``או שתקבלו אותנו נוסעים בשבת או שבכלל לא``] ואז נוצר מצב שלפעמים ההורים נמצאים לבדם בבדידות שבתות שלמות. בכך לדבריהם, הקשר עם הילדים מתרופף והם ``מאבדים`` [כלשונם] את ילדיהם. האם הם צריכים להתעקש שלא יחללו שבת ועליהם ולהישאר לבד או שמא ההנחה היא שהילדים כבר גדולים ובעלי משפחות ואדם בעוונותיו יחיה ואם הם בחרו בצורת חיים זו לא נותר אלא לכבדה... אודה מראש לתשובת כבוד הרב.

חלות על שולחן שבת

האם חל חיוב להניח את החלות על שולחן השבת (מכוסות, כמובן) לפני הקידוש, או שניתן לצרפן בזמן נטילת ידיים?

כשרות ושבת

לכבוד הרב שלום וברכה א. האם כששופכים נוזלים בשריים רותחים לכיור יש להיזהר שהאדים לא יעלו כלפי מיבש הכלים בו יש כלים חלביים או אין חשש בדבר זה? ב. האם מותר להשתמש ברשימת תפריט הארוחות בשבת. כגון לדעת איזה מאכל לאיזה ארוחה על מנת שלא יווצר בלבול. תודה וכל טוב