מבקרים מחוץ לישראל? תוכלו לעבור לגרסה באנגלית בלחיצה אחת. Prefer English? Switch now.
מעבר לאנגלית

עבודה ביטחונית בשבת

יש לכם שאלה הלכתית?

הנכם מוזמנים לשלוח את שאלתכם ולקבל תשובה הלכתית מהרב.

השאלה שנשאלה

שואל/ת: אנונימי 7 במרץ 2005 | 341 צפיות
שלום הרב! אני נמצא בתהליך של קבלה לעבודה לאירגון ביטחוני בתור איש מחשבים (מתכנת מחשבים). נאמר לי בראיון האחרון כי חלק מהתפקיד הוא לקחת כוננות פעם בכמה שבתות כלומר שאם יש צורך וקורסת המערכת והם לא מצליחים לטפל בזה לבד, אזי יקפיצו אותי והדבר כרוך בנסיעה ועבודה בשבת. ברוב המקרים מדובר בעיניינים בטחוניים לכל דבר שנקראים בגדר ``פיקוח נפש`` ובחלקם רק בדרך עקיפה. שאלתי היא האם אוכל במקרים אילו לעבוד בשבת והאם אני יכול להכניס את עצמי מראש לעבודה כזו, תשובה האומרת תלוי במקרה, לא תתקבל על ידם אלא רק תשובה גורפת לכאן או לכאן. אשמח לקבל תשובה מפורטת כמה שיותר. תודה.

תשובת הרב

עבודה ביטחונית בשבת

השו"ע אומר שכל מעשה של פקוח נפש ראוי שייעשה על ידי גדולי המקום. הסיבה לכך היא כפולה, האחת אם יראו שהגדול רץ להציל יבינו שהמעשה חשוב וירוצו כולם לעשות זאת השניה, הגדול יידע מה לעשות ומה לא לעשות ולא יצטרך לשאול. מה שאין כן אדם רגיל שירוץ לשם ולא יידע מה מותר ומה אסור ואו שיתיר לעצמו יותר מדי או שיאסור יותר מדי, שניהם אינם דרכה של תורה. אוסיף עוד, החפץ חיים נשאל על ידי תלמיד שלו כיצד יוכל לקבל על עצמו משרת רבנות כאשר הוא חושש שמא ינהג שלא כשורה ויורה הוראות לא מדוייקות, השיב לו החפץ חיים, וכי רוצה אתה שיתמנה לרב מי שאינו חושש שמא טעה? מי שחושב שהכל בסדר ולא ישים לב שמא הוראתו אינה נכונה? אם יסתדר קח את התקפיד עליך, ותוודא מה מותר ומה אסור, וחזקה על מי ששואל שיעשה את מלאכתו נאמנה. בהצלחה
משיב: הרב דוד לאו - מודיעין
תאריך תשובה: 7 ביוני 2005

בייבי סיטר בשבת

שלום. האם מותר לשמור בייבי סיטר בשבת למשפחה חילונית,ולקבל את הכסף(כמובן)בחול.וגם השבת תישמר כמובן.

קבלת אורחים שנסעו בשבת

שלום לכב` הרב. 1. לצערי חלק מבני משפחתי אינם שומרי שבת. האם מותר לי לארח אותם בביתי בשבת ביודעי שהם נסעו ברכב אלי? אני אינני מזמינה מיוזמתי אורחים אם אני יודעת כי יגיעו ברכב. מה לעשות אם הגיעו אורחים בשבת ``בהפתעה`` ובאו ללא הזמנה וחיללו שבת, לבקש מהם יותר לא לעשות זאת? האם כדאי להודיע מראש, שאינני מקבלת בשבת אורחים אם הם מגיעים אלי ברכב, גם אם זה יפגע ברגשותיהם? 2. בהקשר ובהמשך לשאלה מס` 1 , במשפחתי ובעוד משפחות מכרים ישנה דילמה כיון שחלק מילדיהם שומרי שבת וחלקם לא. אלו שאינם שומרים שבת מגיעים אליהם ברכב ומסרבים להגיע לכל השבת ולישון שם. מחד, ההורים אינם רוצים שיחללו שבת בכדי לבקרם ומאידך, כאשר הם מבקשים לא הגיע ברכב אלא להישאר לכל השבת, הילדים מסרבים [``או שתקבלו אותנו נוסעים בשבת או שבכלל לא``] ואז נוצר מצב שלפעמים ההורים נמצאים לבדם בבדידות שבתות שלמות. בכך לדבריהם, הקשר עם הילדים מתרופף והם ``מאבדים`` [כלשונם] את ילדיהם. האם הם צריכים להתעקש שלא יחללו שבת ועליהם ולהישאר לבד או שמא ההנחה היא שהילדים כבר גדולים ובעלי משפחות ואדם בעוונותיו יחיה ואם הם בחרו בצורת חיים זו לא נותר אלא לכבדה... אודה מראש לתשובת כבוד הרב.

חלות על שולחן שבת

האם חל חיוב להניח את החלות על שולחן השבת (מכוסות, כמובן) לפני הקידוש, או שניתן לצרפן בזמן נטילת ידיים?

כשרות ושבת

לכבוד הרב שלום וברכה א. האם כששופכים נוזלים בשריים רותחים לכיור יש להיזהר שהאדים לא יעלו כלפי מיבש הכלים בו יש כלים חלביים או אין חשש בדבר זה? ב. האם מותר להשתמש ברשימת תפריט הארוחות בשבת. כגון לדעת איזה מאכל לאיזה ארוחה על מנת שלא יווצר בלבול. תודה וכל טוב