מבקרים מחוץ לישראל? תוכלו לעבור לגרסה באנגלית בלחיצה אחת. Prefer English? Switch now.
מעבר לאנגלית

צאת הכוכבים

יש לכם שאלה הלכתית?

הנכם מוזמנים לשלוח את שאלתכם ולקבל תשובה הלכתית מהרב.

השאלה שנשאלה

שואל/ת: אנונימי 7 בדצמבר 2006 | 95 צפיות
א.מה אומר המושג `צאת הכוכבים`? ב. האם זמני הצומות יוצאים בזמן צאת הכוכבים, כפי ששמעתי? ג. שמתי לב שיש הבדל בין זמן צאת הכוכבים לצאת השבת. האם צאת הכוכבים לא אומר שכבר לילה?

תשובת הרב

צאת הכוכבים

צאת הכוכבים הוא הגדרה של לילה, שהכוונה היא פרק זמן לאחר שקיעת החמה, שיעור מהלך שלושת רבעי מיל. רוה הפוסקים התייחסו לזמן זה כמוקדם מזמן ראיית שלושה כוכבים בינוניים, ולכן מתפללים ערבית 21 דקות אחרי השקיעה, והצום מסתיים 26 דקות אחרי השקיעה. ישנם פוסקים שסברו שזמן צאת הכוכבים הוא כמו זמן ראיית שלושה כוכבים בינוניים, שזהו זמן צאת שבת, אבל אנשים רגילים לא רואים את הכוכבים, כי אינם מורגלים בכך. החזון איש סבר שזהו זמן של 36 דקות אחרי השקיעה. היות שאנו מצווים גם להוסיף מחול על הקודש, לכן ממתינים במוצאי שבת עד פרק הזמן של שלושת הכוכבים הבינוניים, כדי לא לעבור על חשש איסור מלאכה בשבת.
משיב: הרב דוד לאו - מודיעין
תאריך תשובה: 7 בינואר 2007

בייבי סיטר בשבת

שלום. האם מותר לשמור בייבי סיטר בשבת למשפחה חילונית,ולקבל את הכסף(כמובן)בחול.וגם השבת תישמר כמובן.

קבלת אורחים שנסעו בשבת

שלום לכב` הרב. 1. לצערי חלק מבני משפחתי אינם שומרי שבת. האם מותר לי לארח אותם בביתי בשבת ביודעי שהם נסעו ברכב אלי? אני אינני מזמינה מיוזמתי אורחים אם אני יודעת כי יגיעו ברכב. מה לעשות אם הגיעו אורחים בשבת ``בהפתעה`` ובאו ללא הזמנה וחיללו שבת, לבקש מהם יותר לא לעשות זאת? האם כדאי להודיע מראש, שאינני מקבלת בשבת אורחים אם הם מגיעים אלי ברכב, גם אם זה יפגע ברגשותיהם? 2. בהקשר ובהמשך לשאלה מס` 1 , במשפחתי ובעוד משפחות מכרים ישנה דילמה כיון שחלק מילדיהם שומרי שבת וחלקם לא. אלו שאינם שומרים שבת מגיעים אליהם ברכב ומסרבים להגיע לכל השבת ולישון שם. מחד, ההורים אינם רוצים שיחללו שבת בכדי לבקרם ומאידך, כאשר הם מבקשים לא הגיע ברכב אלא להישאר לכל השבת, הילדים מסרבים [``או שתקבלו אותנו נוסעים בשבת או שבכלל לא``] ואז נוצר מצב שלפעמים ההורים נמצאים לבדם בבדידות שבתות שלמות. בכך לדבריהם, הקשר עם הילדים מתרופף והם ``מאבדים`` [כלשונם] את ילדיהם. האם הם צריכים להתעקש שלא יחללו שבת ועליהם ולהישאר לבד או שמא ההנחה היא שהילדים כבר גדולים ובעלי משפחות ואדם בעוונותיו יחיה ואם הם בחרו בצורת חיים זו לא נותר אלא לכבדה... אודה מראש לתשובת כבוד הרב.

חלות על שולחן שבת

האם חל חיוב להניח את החלות על שולחן השבת (מכוסות, כמובן) לפני הקידוש, או שניתן לצרפן בזמן נטילת ידיים?

כשרות ושבת

לכבוד הרב שלום וברכה א. האם כששופכים נוזלים בשריים רותחים לכיור יש להיזהר שהאדים לא יעלו כלפי מיבש הכלים בו יש כלים חלביים או אין חשש בדבר זה? ב. האם מותר להשתמש ברשימת תפריט הארוחות בשבת. כגון לדעת איזה מאכל לאיזה ארוחה על מנת שלא יווצר בלבול. תודה וכל טוב