מבקרים מחוץ לישראל? תוכלו לעבור לגרסה באנגלית בלחיצה אחת. Prefer English? Switch now.
מעבר לאנגלית

אמירת שלום

יש לכם שאלה הלכתית?

הנכם מוזמנים לשלוח את שאלתכם ולקבל תשובה הלכתית מהרב.

השאלה שנשאלה

שואל/ת: אנונימי 11 ביולי 2001 | 112 צפיות
לכבוד הרב, בקש``ע פרק ב` סעיף ט` כתוב שאחד משמות הקב``ה הוא שלום, לכן אסור לברך בברכת ``שלום`` אדם שראשו מגולה. האם זה אומר שאסור לי לומר לחילוני ``שלום``? ומה לגבי ברכת ``שבת שלום`` בשבת, שכשאני מברכת כך חילוני בשבת אני מרגישה שאני משרה עליו מעט מקדושת היום המיוחד הזה? תודה רבה

תשובת הרב

אמירת שלום

בשאלתך דנו גדולים, הגר"מ פיינשטיין זצ"ל והגר"ע יוסף שליט"א. בשו"ת אגרות משה (או"ח ח"ד סי' מ אות כד) כתב שאף שראוי היה לאסור, אך מכיוון שאנשים המברכים איש את רעהו ב"שלום" אינם מתכוונים לברך שיהא ה' ששמו שלום חל על השני, אלא כוונתם היא שיהיה שלום עליהם, כרוב הברכות שאדם מברך את השני, וכוונתו לאחל לו טובה. לכן כתב שמצד ספק דאוריתא היה מקום לחשוש, אך אם תהיה קפידא מצד השני אין לאסור. (הוא מציע לפנות בברכת מה נשמע, שאז לא בהכרח שהשני יענה בברכת שלום, שזו הבעיה). בשו"ת יביע אומר (ח"ו או"ח סי' טו אות ו) כתב להתיר, והאריך בהבאת מקורות בנושא. מסקנתו היא שבהימנעות ממילת שלום ימנע גם השלום, וזו אינה דרכה של תורה. לכן נראה שיכולה את להמשיך באמירת שלום, למרות מה שלמדת בספר, וכפי שכתב החזון איש שלא ראוי להחמיר בדברים שהם עצמם ספק, ולגרום למכשול של תקלה בין אדם לחברו.
משיב: הרב דוד לאו - מודיעין
תאריך תשובה: 11 בדצמבר 2001

תלמיד שאינו הגון

בס``ד שלום וברכה לכ``ת! א. האם אמירת כל דבר תורה לחילוני היא בכלל האיסור של לימוד לתלמיד שאינו הגון? ב. האם דבורי אמונה והשקפה כללית של היהדות גם בכלל זה? ג. אם לא, האם מותר לדברם בתוספת קצת מקורות מחז``ל, או שיש לדבר רק את הרעיון? תודה רבה.

כרטיס lifestyle

אני חברה ב- lifestyle , כרטיס המקנה הנחות במספר רשתות. הגיע אלי הביתה חוברת מועדון ובה הנחות ומבצעים במקדונלד - מסעדה טריפה וכן מקומות הפתוחים בשבת. האם עלי להפסיק את השימוש בכרטיס למרות שאני משתמשת בו רק לקניות ב``סופר פארם`` ? אציין שהכרטיס לא עולה לי כסף.

תוכחות

שלום כבוד הרב רציתי לדעת מה היכן המקור לזה שאומרים שהיום אין מוכיח או אי אפשר להוכיח בתקופתינו. מי אמר זאת והיכן. תודה וכל טוב.

הזמנה לחג - די דחוף

שלום, אני לומדת עם בחור יתום מאם אשר הוא ואביו אוכלים לבדם בערב ראש השנה. האם מותר להזמין אותם אלינו רק לארוחת ערב החג? ברור כי הם יסעו אלינו ברכב... תודה ושבת שלום