מבקרים מחוץ לישראל? תוכלו לעבור לגרסה באנגלית בלחיצה אחת. Prefer English? Switch now.
מעבר לאנגלית

גילו של עץ

יש לכם שאלה הלכתית?

הנכם מוזמנים לשלוח את שאלתכם ולקבל תשובה הלכתית מהרב.

השאלה שנשאלה

שואל/ת: אנונימי 5 בנובמבר 2002 | 183 צפיות
לפני פרוץ שנת השמיטה (בחודש סיון אשתקד) שתלנו בגינתנו עץ לימון. לדברי הגנן אשר רכש את העץ העץ הוא בערך בן שנתיים, ולכל הפחות בן שנה וחצי. השאלות: 1. האם מונים את שנות העורלה מרגע שתילתו מחדש בגינה או מרגע ``לידתו`` של העץ ? 2. כיצד ניתן לקבוע את גילו של העץ ? הגנן נעלם ואין אפשרות ליצור עמו קשר. 3. שמעתי שמועה שיש להיזהר מ``עץ מורכב``, למה הכוונה ? 4. מתי סוף סוף נזכה ליהנות מפירותיו של העץ ?

תשובת הרב

גילו של עץ

המונח ``שתילתו מחדש`` טעון הסבר. שנות ערלה נמנות מיום קליטת האילן באדמה. אם נעקר האילן ממקומו, בלי שנשאר גוש עפר מסביב לשרשיו, מונים לו שנות ערלה מחדש. אם ראה מומחה שהעץ ממשיך לחיות עד שנקלט במקומו החדש, ולא פסק מחיותו, נחשבת הנטיעה השניה כהמשך הראשונה. אם ראה מומחה שגוש העפר הצמוד לו גדול דיו כדי שהאילן ימשיך לחיות עד שייקלט, אפשר להמשיך למנות מהנטיעה הראשונה. אם הפסיק האילן לחיות במקום החדש, או שמומחה אמד שגוש העפר אינו גדול דיו, מונים שלוש שנים מחדש. (לא ידוע לי חשש מעץ מורכב, הרכבה משמעה חיתוך העץ , תחיבת ענף בחתך, והשאלה היא כאשר העץ המקורי מבוגר יותר, והענף מגיע מצעיר יותר, בתוך שנות הערלה, מאיזה שלב מודדים, אין סיבה לחשוש סתם).
משיב: הרב דוד לאו - מודיעין
תאריך תשובה: 5 ביולי 2003

כריתת עץ פרי

שלום כבוד הרב. בחצר ביתי נשתל ע``י סבתי ע``ה עץ זית. בזמנו מקום שתילת העץ היה רחוק דיו כדי לא להוות מטרד. לאחר שנוספה ב``ה בניה בבית העץ מצוי עתה בפתח הבית. שורשי העץ ``מרימים`` את המרצפות בחצר ועכשיו גם במרפסת הבית. האם מותר לי לעקור את העץ? תודה.

ההלכה לגבי עצי פרי

שלום לרב עברנו לבית קרקע . בחצר הבית יש עצי פרי קיימים. מה הדין לגבהם - מותר לאכל מהפירות ???? צריך לברך (פרט לברכה על אכילת הפרי עצמו)??? להפריש מעשרות (איך???) ??? תודה רבה

הפרשת חלה

שלום וברכה, אני עובדת במקום בו אנו מפעילים ילדים בטבע. אחד הדברים שאני עושה בכל פעילות כמעט הוא הכנת פיתות. ניסיתי לבדוק מהו שיעור הפרשת החלה אך התבלבלתי מרוב דעות.. שאלתי היא מתי אני צריכה בכלל להפריש איתם חלה בברכה? מתי בלי ברכה? ובכלל האם עלי לדאוג לכך שתמיד נפריש בכך שאני לוקחת מראש יותר קמח או שעלי לקחת כמה שאני צריכה ובאם אני ``נתקלת`` במצווה להפריש? יש לציין שהמקום בו אני עובדת אינו דתי ובלי יותר מדי מודעות למצווה והדבר תלוי בי. תודה ויישר כוח.

ת

שלום לכבוד הרב איך עושים תרומות ומעשרות בירקות ובפירות שקונים מהשוק מהרגע שאני מכניס אותם לביתי . תודה רבה רבה נ.ב השואל ספרדי אם זה חשוב