מבקרים מחוץ לישראל? תוכלו לעבור לגרסה באנגלית בלחיצה אחת. Prefer English? Switch now.
מעבר לאנגלית

פיקוח הלכתי על משתלות

יש לכם שאלה הלכתית?

הנכם מוזמנים לשלוח את שאלתכם ולקבל תשובה הלכתית מהרב.

השאלה שנשאלה

שואל/ת: אנונימי 12 בינואר 2003 | 113 צפיות
לאחרונה בקרתי במשתלת וונדי בצומת שילת על מנת לקנות עצי פרי. שאלתי את המנהל בקשר לחשש הרכבת כלאי אילן וכן בקשר לערלה (האם העצים גדלים בעציץ עם נקב של 2 ס``מ ויכולים להיחשב כמחוברים לקרקע). תשובתו שהעציצים עם נקבים של הרבנות(!) והזכיר גם את שם כבוד הרב. הרמתי עציץ ולא נראה לי שהנקב אמנם מספיק גדול. האם ניתן לסמוך על המתשתלה והאם יש איזה גוף הלכתי המשגיח על המשתלות?

תשובת הרב

פיקוח הלכתי על משתלות

הקשר שהיה לי עם משתלת וונדי שבצומת שילת על יד מודיעין היה בשנת השמיטה. אז הוא פעל בהתאם להוראות, והיה הדבר לתועלת. לא נתתי לו אז אישור על כךף מפני שלמרות שהוא שמר את שבת הארץ, הוא לא שמר על שבת בראשית, ולא יכולתי לאשר את פעילות המקום ולפקח על כך. לאחר מכן העברתי לו את הוראות הרבנות הראשית בנוגע לגודל הנקב בעציצים, כדי שייחשבו כעציץ נקוב. מאז שהעברתי לו את הנתונים לא שמעתי ממנו. הוא לא גר במודיעין, והמשתלה אינה באחריותי, כך שאין לי מידע לגבי המצב כיום במשתלה. אם הוא יפנה שוב אוכל לבדוק, אין לי כלים לבדוק ללא פניתו.
משיב: הרב דוד לאו - מודיעין
תאריך תשובה: 12 באפריל 2003

כריתת עץ פרי

שלום כבוד הרב. בחצר ביתי נשתל ע``י סבתי ע``ה עץ זית. בזמנו מקום שתילת העץ היה רחוק דיו כדי לא להוות מטרד. לאחר שנוספה ב``ה בניה בבית העץ מצוי עתה בפתח הבית. שורשי העץ ``מרימים`` את המרצפות בחצר ועכשיו גם במרפסת הבית. האם מותר לי לעקור את העץ? תודה.

ההלכה לגבי עצי פרי

שלום לרב עברנו לבית קרקע . בחצר הבית יש עצי פרי קיימים. מה הדין לגבהם - מותר לאכל מהפירות ???? צריך לברך (פרט לברכה על אכילת הפרי עצמו)??? להפריש מעשרות (איך???) ??? תודה רבה

הפרשת חלה

שלום וברכה, אני עובדת במקום בו אנו מפעילים ילדים בטבע. אחד הדברים שאני עושה בכל פעילות כמעט הוא הכנת פיתות. ניסיתי לבדוק מהו שיעור הפרשת החלה אך התבלבלתי מרוב דעות.. שאלתי היא מתי אני צריכה בכלל להפריש איתם חלה בברכה? מתי בלי ברכה? ובכלל האם עלי לדאוג לכך שתמיד נפריש בכך שאני לוקחת מראש יותר קמח או שעלי לקחת כמה שאני צריכה ובאם אני ``נתקלת`` במצווה להפריש? יש לציין שהמקום בו אני עובדת אינו דתי ובלי יותר מדי מודעות למצווה והדבר תלוי בי. תודה ויישר כוח.

ת

שלום לכבוד הרב איך עושים תרומות ומעשרות בירקות ובפירות שקונים מהשוק מהרגע שאני מכניס אותם לביתי . תודה רבה רבה נ.ב השואל ספרדי אם זה חשוב