מבקרים מחוץ לישראל? תוכלו לעבור לגרסה באנגלית בלחיצה אחת. Prefer English? Switch now.
מעבר לאנגלית

חכמים

יש לכם שאלה הלכתית?

הנכם מוזמנים לשלוח את שאלתכם ולקבל תשובה הלכתית מהרב.

השאלה שנשאלה

שואל/ת: אנונימי 3 בפברואר 2004 | 232 צפיות
בס``ד לרב שלום! שאלה שמציקה לי בזמן האחרון...מהיכן אנו יודעים שמה שחכמינו פירשו לגבי התורה שבכתב הוא רצון האל באמת? מי נתן להם את הסמכות? ולמה דווקא אני צריך לשמוע בקולם? שאלתי את השאלה לא כדי לנגח כי אני גם ללא רצוני מקבל את דבריהם, בכדי ללכת בדרך ה`. הייתי רוצה לדעת את התשובה כדי שאקבל את דבריהם ברצון ולא בגלל שכולם כך עושים. תודה.

תשובת הרב

חכמים

בשל ערב פסח, והשאלות של פסח שדוחקות אענה בקצרה. פרקי אבות מתחילים בכך שמשה קיבל תורה מסיני ומסרה ליהושע, ויהושע לזקנים וכו'. כל העם היהודי בנוי על מסורת, את התורה שבכתב לא היה צריך למסור בצורה כזו כי היא כתובה, והמסירה היא לתורה שבעל פה שמסבירה את מה שכתוב. הרבה דברים בתורה כתובים בקצרה. למשל :"וקשרתם לאות על ידך והיו לטוטפות בין עיניך", מצות תפילין רמוזה כאן, אך איך פירוט מה לקשור, איך לקשור, איך יהיה כתוב וכו'. וניתנה תורה למשה בסיני כהרחבה והבהרה. ועוברת כך מדור לדור.
משיב: הרב דוד לאו - מודיעין
תאריך תשובה: 3 בפברואר 2004

השואה ואלוקים

איפה היה אלוקים בשואה? אני חילוני, יודע שזאת שאלה קשה, ושואל אותך,

השגחה פרטית

בוד הרב שלום, אינני בטוח שיש לשאלתי תשובה ברורה אך היא מעסיקה אותי מאד ואודה לכבוד הרב אם ייתן לי תשובה או כיוון למחשבה. אנחנו יודעים כי הקב``ה משגיח על כל אחד בהשגחה פרטית וקובע את מסלול גורלו. שאלתי היא כיצד משתלבת ההשגחה הפרטית של אדם מסויים עם אנשים אחרים כאשר גורלו מושפע מכך. למשל: אדם, שעפ``י גורלו מושגח מלמעלה ולא נקבע לו למות בזמן מסוים עולה למטוס יחד עם אנשים אחרים שאמורים, עפ``י גורלם, לאבד את חייהם ח``ו בתאונה של אותו מטוס - מה יקרה אז? האם יש תשובה לכך? האם האדם נלקח טרם זמנו כי גורל הציבור גובר? תודה.

בענין אמירת קדיש ולימוד והזכרת ל``ענ נפטר לאחר שנה

שמעתי את הרב בן ציון מוצפי שליט``א שאומר שזה לא טוב להגיד קדיש על נפטר מעבר לשנה וכן בעת לימוד תורה /משניות לא טוב להגיד לעלוי נשמת ולהזכיר שם הנפטר לאחר שנה כיון שהנשמות כשקוראים בשמן נבהלות וחושבות שהגיע יום הדין - כבוד הרב טען שם שלמשל שהבן בעת שלומד תורה אזי אביו או קרובי משפחתו האחרים יודעים מלומודו ונהנים וזוכים בלמודו גם אם לא יזכיר שמם- לפי הבנתי הרב דיבר שם על אנשים שומרי תורה ומצוות (הפלא יועץ אמר להגיד קדיש גם שנים ארוכות והסביר בענין זה הרב מוצפי שליט``א שבזמנו ובמדינתו של הפלא יועץ היו הרבה עמי ארצות שלא ידעו תורה כלל ולא ידעו לקרוא ולכן זה עדיף היה מכלום אולם כיום שכל אחד יודע לקרוא וללמוד עדיף לימוד משנה או גמרא וזה מועיל בהרבה ואין צורך להזכיר את שם.. ) השאלה מה לגבי אב או בן משפחה אחר שלא היה שומר תורה ומצוות האם כאן שהסבירות שאדם כזה סובל צער בעולם העליון האם כאן כן ניתן לומר קדיש עליו למשך תקופה ארוכה וכן ללמוד משניות גם אם זה שנים אחר כך ולהגיד ולהזכיר מפורשות שזה לעלוי נשמת ולציין שמו לאחר או לפני הלימוד (גם ביחידות)

יישוב סתירות

שלום לכבודו לפעמים שואלים אותי איך מיישבים סתירות בין תורתינו הקדושה להוכחות מדעיות (גיל העולם וכו`.) או כל מיני דברים בסגנון. כיצד ניתן ליישב סתירות אלו,כי אני מאמין שהקב``ה נותן לכולם סולם לעלות עליו אבל מי שחפץ לרדת בו ימצא את עצמו יורד... ב``ה אני עולה אבל אני רוצה להעלות אחרים... האם הרב יודע על איזשהו ספר שידריך את השואל לגבי דברים אלו?