אל תעש תפילתך קבע

Do you have a halachic question?

Send your question and receive a halachic answer from the Rabbi.

The question

Asked by: אנונימי May 11, 2005 | 283 views
כיצד ניתן שהתפילה לא תעשה קבע אם אנחנו אומרים את אותו דבר כל יום,ולחלק מהדברים קשה להתחבר כי את חלקם אנחנו לא מבינים או שהם לא כל כך אקטואלים לנו?מדוע ה``כתיבו`` לנו תפילה ולא איפשרו לנו לומר את מה שעל ליבנו? שבוע טוב

The Rabbi's answer

אל תעש תפילתך קבע

הרמח"ל בספרו דרך ה' כותב: מחסדו יתברך לתת לאדם מקום שיתקרב אל ה' יתברך, ואע"פ שכפי מצבו הטבעי נמצא רחוק מהאור ומשוקע בחושך, והיינו שנתן לו רשות שיעמוד לפניו ויקרא בשמו ואז יתעלה וכו', וימצא מקורב לפניו, והכין להם עבודה זו דבר יום ביומו. למדנו מדבריו שעבודת התפילה אינה כלי להתפרצות רגשות בשעת התלהבות בלבד. אם נמתין לשעת התרגשות עלוללהיות שלעולם לא נכה לעמוד בתפילה לפניו. לתפילה יש תפקיד לקרב את האדם לפני האלוקים, ולקיימו במצב קירבה זו. אי אפשר להשיג מטרה זו ללא קביעות. תפילה בזמן קבוע, בנוסח קבוע מכריחה את האדם לעצור ממרוצת חיי היום יום שלו, ולצאת מהשגרה אל אוירה אחרת. הכוזרי (מאמר ג סעיף ה) משווה את התפילה למזון, ומגדיר אותה כתפילת הנפש שמזינה את הגוף. שזקוק להרגשת קרבת האלוקים. עיקר נוסח התפילה מורכב מפרקי תהלילים שנאמרו ונכתבו ברוח הקודש והם ביטוי נשגב של קשר בין אדם לבוראו. יש בהם את מכלול מאוויי האדם, את כל הרגשותיו, האם לא נכון יהיה להשתמש בביטויים הגדולים הללו, ולבטא דרכם את מחשובת האדם? הרי אם נסמוך על האדם לבדו, הוא לא תמיד מרגי שהוא זקוק לתוספת בינה. והנה תקנו לו חז"ל שיבקש "חננו מאיתך חכמה בינה ודעת". לא תמיד הוא זוכר להתפלל על גאולת עם ישראל, ועל רפואת האחרים, כך שנוסח הפילה מחנך אותו להתפלל על מה שחשוב באמת, וכך הוא מתרגל לחשוב על האחרים, נזכר באמיתות הגדולות כ"שמע ישראל", במאורעות הגדולים (כיציאת מצרים), וכך הוא עובד את ה' בלבו, תוך שילוב התפילה מהלב, כי את מחשבותיו של האדם הוא משקיע באמירת ובכוונת המילים. ויהיו נא אמרינו לרצון לפני אדון כל.
Answered by: הרב דוד לאו - מודיעין
Answer date: January 11, 2006

תפילה מהירה וניקוד המשך הבהרות

בס``ד 1) אני לא הסברתי את עצמי מספיק ברור, אצל אשכנזים בתפילה קוראים פסוק ראשון ואחרון בקול רם והשאר בלחש ומאוד מהר, על מה המתפללים מסתמכים הלכתית בקריאה מהירה זו? 2) כאשר בתפילה כתוב וירושלים כאשר האות וו הראשונה מנוקדת עם חיריק לעומת אם הניקוד הוא עם שווא מה ההבדל? איפה אפשר לקרוא בנושא לא בתוך הסידור אלא לגבי ההבדלים כמו הדוגמה שנתתי.אני מקווה שעכשיו אני ברור יותר וסליחה על הטירחה.

כשרות

שלום וברכה. 1. האם מותר לכתחילה לבשל ביצה קשה בסיר שכשרותו מוטלת בספק? 2. האם מותר לסמוך על חברת מזון לא יהודית שמעידה על מוצר כזה או אחר שלה, שאין בו שום מרכיב מן החי? 3. האם לכתחילה מותר לי, כבחור ספרדי, להתפלל שחרית ומנחה בנוסח אשכנז- שאינו אומר את סדר הקורבנות לפני כל תפילה? בברכה ובתודה רבה מראש.

ברכת כהנים

מה עדיף? להתפלל לאט ובכוונה או לעלות לברכת כהנים?

תפילה

שלום, 1. האם מותר להתפלל מנחה בשעה 12.45 בימים אלו (שעון קיץ)?אם לא,באיזה שעה כן מותר להתפלל? 2.האם מותר להתחיל חזרה של תפילת עמידה לפני שסיימו עשרה את תפילתם?