הלכות מזוזה

Do you have a halachic question?

Send your question and receive a halachic answer from the Rabbi.

The question

Asked by: אנונימי March 3, 2005 | 157 views
שלום כבוד הרב בתוך אולם בבית הכנסת שלנו יש יציאת חירום, שהיא דלת ככל דלת סטנדרתית. הדלת נפתחת לתוך האולם. בנוסף ליעודה כיציאת חירום היא משמשת גם לכניסת מספר אנשים לאולם התפילה, למרות שיש דלת הכניסה הראשית. שאלתי היא היכן צריך לקבוע את המזוזה בדלת זו, האם במשקוף הימיני כשנמצאים בתוך האולם או במשקוף הימיני כשנמצאים מחוץ לאולם. תודה וכל טוב.

The Rabbi's answer

הלכות מזוזה

אם אכן משמשת דלת זו ככניסת אנשים לבית הכנסת, אין ספק שהכניסה היא הדבר המרכזי, ולכן קובעים את המזוזה בצד ימין של הכניסה.
Answered by: הרב דוד לאו - מודיעין
Answer date: May 3, 2005

איטר יד ימינו

שלום לכב` הרב, לפני זמן (20.3.06) נשאלה שאלה אודות אפשרויות הנחת תפילין ימניות(על יד שמאל) בשעה שאין לו למתפלל אלא רק תפילין מושאלות כאלו . הוצעו שני פתרונות , כאשר שליפת הרצועה והיפוכה היא מסובכת למדי, והפתרון השני של ``שבות יעקב`` הוא יחסית הקל לביצוע. שאל אותי בני, שכותב אמנם ביד שמאל, אך מבצע כל שאר הפעילות המוטוריות בפלג גופו הימני, האם עדיין הוא בקטגוריה זו. האם לפי הכתיבה תקבע היד שעליה מניחים ( כמו רבי נתן: וקשרתם....וכתבתם) או שאפשר בשעת הדחק להשתמש בפשטות בתפילין ימניות (למשל התפילין שלי...), אם הושארו בבית ספרו ונותר בבית באופן לא מתוכנן. זה יהיה נכון גם לגבי חולה במחלקה , שלא הביא את תפיליו בעת שאושפז בדחיפות. האם אוכל להשאיל לו את שלי למשל עד שמשפחתו תביא את שלו מביתו. תודה, חג שמח ד``ר שמעון שלנגר.

שימוש בחשמל בבית הכנסת

בס``ד שלום הרב בהמשך לתשובה שענית לי לגבי שימוש בחשמל בבית הכנסת מעבר לשעות הרגילות האם עליי לשלם לגבאי על השימוש בחשמל מעבר לשעות הרגילות או להציע לו תשלום או רק לצמצם את השימוש בחשמל במידת האפשר כל טוב יוסי

דיני ממונות

בס``ד לכבוד הרב דוד לאו שליט``א שלום רב לעתים אני נשאר בבית הכנסת מעבר לשעות התפילה ללימוד. בזמן הזה החשמל דולק או שאני שוכח לכבות אורות כניסה בכניסה לבית הכנסת, והגבאי מעיר לי שחבל על הפרוז`קטור שזה חשמל יקר. כמו כן אני תמיד מדליק אור באולם השמחות כדי שאחד המתפללים שמתקשה בהליכה לא ייפול בדרך לשרותים האם אני חייב לשלם לגבאי על הוצאות החשמל העודף או זה נכלל בתרומות שאני תורם לעלייה לתורה או ליזכור? או האם בית כנסת לוקח הוצאות אלה בחשבון? כל טוב יוסי.

האם חצי פסוק - טעון גניזה?

בס``ד חשוב לי מאוד לדעת במסגרת עבודתי, האם חצי פסוק טעון גניזה ואם לאו. בזכרוני יש, שראיתי פעם באיזה ספר כי מעל 3 מילים בפסוק הר``ז טעון גניזה, אולם איני זוכר דבר ברור. ילמדנו כב` הרב מה הדין במקרים כאלו בברכת כוח``ט משה