כספי מעשר

Do you have a halachic question?

Send your question and receive a halachic answer from the Rabbi.

The question

Asked by: אנונימי April 1, 2005 | 456 views
שלום רב! בבית הכנסת בו אני מתפלל ע``מ להיות חבר יש לשלם דמי חבר חוץ מתשלום שנתי עבור מקומות לימים הנוראים. שאלתי היא: 1. האם ניתן לשלם את דמי החבר מכספי מעשר? 2.האם ניתן לשלם את התשלום השנתי עבור מקומות מכספי מעשר? 3.מה לגבי תרומה עבור ``עליה לתורה`` בענין כספי מעשר? אם אפשר להביא גם את המקורות. יישר כח ותודה רבה

The Rabbi's answer

כספי מעשר

1. אם אתה מתנה מלכתחילה שאת הכסף שתפרי למער תיתן גם להוצאות בית הכנסת, אפשרי הדבר, אך שים לב שמדובר בהוצאות מצוה ישירות, כמאור וכלי קודש, ולא הוצאות שאינן ישירות למצוה. 2. לגבי מקום בבית הכנסת הארכתי בנושא לפני כמה שנים, והמסקנה הייתה שרק בדיעבד ניתן לעשות זאת. 3. בשו"ת בית דינו של שלמה (יור"ד סי' א) האריך בנושא רכישת עליות ממעשר כספים, וראה גם בספר אהבת חסד לבעל החפץ חיים (ח"ב סי' יט), למסקנה, אם הכסף הולך לעניים, אפשר לקנת עלייה מכסף מער. אם רק מקצ הכסף הולך לעניים, אפשר לקנות עליה אם אין קונים אחרים, אך יתן רק חצי ממעות מעשר.
Source: ראה ברמ''א יור''ד סי' רמט ס''א, בש''ך שם ס''ק ג, מקורו במהרי''ל הל' ראש השנה, ראה שו''ת משיב דבר להנצי''ב ח''ב סי' עה. עיין שו''ת חתם סופר יור''ד סי' רלא.
Answered by: הרב דוד לאו - מודיעין
Answer date: January 1, 2006

בעלי חיים

אנחנו מגדלים המון בעלי חיים בבית, השאלה היא האם קניית מזון לבעלי החיים מכספינו נחשבת צדקה לבע``ח?, וזה נפקא נימא לענין מעשרות אם מותר לקנות מכספי המעשרות (שצריך להביאם לצדקה) את מזון בעלי החיים?

כספי מעשר

שלום הר`, אני סטודנטית שעובדת ומממנת את לימודי ואת הוצאותי הפרטיות, המשכורת מאד דחוקה לי, כיוון שמפאת הלימודים אני לא יכולה לעבוד הרבה , אבל הוצאות רבות. רציתי לשאול כמה מעשר אני צריכה לתת? ושאלה נוספת, יש לי אח שהוא בחור ישיבה , הוא לא כל הזמן לומד כרגע הוא משלים בגרויות, ואין באפשרות הורי כ``כ לממן לו את הוצאותיו, אפילו ביטוח לאומי. האם מותר לי לתת את הכספים של המעשר להורי לשם מימון הוצאותיו? כי אם לא ישלמו לו הוא פשוט יצא לעבוד וחבל מאד. תודה רבה

טלווזיה ועוד

1. אנו חוזרים בתשובה כבר כמה שנים וברוך השם מתחזקים עוד ועוד. אך יש לי בעיה אחת . לבעלי קשה לוותר על הטלווזיה, הוא אוהב לשמוע ולראות חדשות ואקטואליה ולפעמים גם סרטים. הטלווזיה ממוקמת בסלון. יש לנו ילדה שלומדת בסמינר ואיני רוצה שתיחשף לכל החדשות שיש כל הזמן אני עצמי אין לי עניין בטלווזיה וכך גם הבת שלי .ברצוני לציין שהוא אברך לומד תורה בשעות הבוקר אך אין בכולל שלו סדר נוסף אחרי צוהריים ובשעות הערב. הוא הודה בפני שהוא חושש להשתעמם ללא טלווזיה. אתמול עם הפרסומים והעניין שהתעורר עם בריחת האנס נכנסתי לחרדה גדולה וזה רק בגלל החשיפה הרבה שהייתה בטלווזיה על כך ואני חוששת לבתי ולטוהר נפשה עם כל החשיפה הזו . מה לעשות. 2. יש לי קופת צדקה מלאה של רשת רדיו חרדית שאינה משרדת מזה שנתיים לפחות האם אני יכולה למסור את המעות לארגון כזה או אחר. 3. מה מברכים על קרוטונים.

משלוח מנות מכספי מעשר

לכבוד הרב שלום רב! ברצוני לשאול האם מותר לשלוח מנות בפורים מכספי מעשר? כמו כן האם מותר לתת מתנות לאביונים מכספי מעשר? חודש טוב ותודה רבה ``משנכנס אדר מרבין בשמחה``!