מלאכה של גוי בשבת

Do you have a halachic question?

Send your question and receive a halachic answer from the Rabbi.

The question

Asked by: אנונימי February 9, 2004 | 277 views
כבוד הרב,שלום רב!! על סמך תשובותיך וגם תשובות של רבנים אחרים באתר, הבנתי שאסור לבקש מגוי שיעשה מלאכה כול שהיא בשבת. פה אני לא מבין: הרי על הגוי לא חלים הלכות או דיני שבת, ועל כן, היהודי אינו מחטיא את הגוי בכך שהוא מבקש ממנו לעשות מלאכה מסוימת,(למשל הדלקת אור),מצד שני,היהודי עצמו נמנע מלעשות את המלאכה האסורה בשבת. במילים אחרות,לכאורה אף אחד לא ``נפגע``,אז מדוע בכול הזאת האיסור הנ``ל? בהקשר לשאלה זו,עוד רציתי לשאול:מה ההבדל בין המקרה הנ``ל, לבין מה שנקרא ``גוי של שבת``,שזה כן מותר? אשמח לקבל את תשובתך!! בכבוד רב!!!

The Rabbi's answer

מלאכה של גוי בשבת

הנחות היסוד של שאלתך מאד נכונות, אכן הנכרי אינו מחוייב בשמירת השבת, אך לי אסור לפנות ולבקש שיעשה עבורי מלאכה, כי מלאכה שתיעשה על ידו, עבורי, אסורה עלי, לא עליו. לי אסור להנות ממלאכה שנעשתה על ידו, בגלל הוראה שלי. אבל אם הוא עושה מעצמו, מכיוון שלא חל עליו שום איסור לעשות את המלאכה, על כן אין בה איסור, ומותר לי להנות ממלאכה זו. המושג "גוי של שבת" הוא בדיוק המושג הזה. ממלאכת גוי של שבת מותר להנות אך ורק בגדרים הללו.
Answered by: הרב דוד לאו - מודיעין
Answer date: March 9, 2004

בייבי סיטר בשבת

שלום. האם מותר לשמור בייבי סיטר בשבת למשפחה חילונית,ולקבל את הכסף(כמובן)בחול.וגם השבת תישמר כמובן.

קבלת אורחים שנסעו בשבת

שלום לכב` הרב. 1. לצערי חלק מבני משפחתי אינם שומרי שבת. האם מותר לי לארח אותם בביתי בשבת ביודעי שהם נסעו ברכב אלי? אני אינני מזמינה מיוזמתי אורחים אם אני יודעת כי יגיעו ברכב. מה לעשות אם הגיעו אורחים בשבת ``בהפתעה`` ובאו ללא הזמנה וחיללו שבת, לבקש מהם יותר לא לעשות זאת? האם כדאי להודיע מראש, שאינני מקבלת בשבת אורחים אם הם מגיעים אלי ברכב, גם אם זה יפגע ברגשותיהם? 2. בהקשר ובהמשך לשאלה מס` 1 , במשפחתי ובעוד משפחות מכרים ישנה דילמה כיון שחלק מילדיהם שומרי שבת וחלקם לא. אלו שאינם שומרים שבת מגיעים אליהם ברכב ומסרבים להגיע לכל השבת ולישון שם. מחד, ההורים אינם רוצים שיחללו שבת בכדי לבקרם ומאידך, כאשר הם מבקשים לא הגיע ברכב אלא להישאר לכל השבת, הילדים מסרבים [``או שתקבלו אותנו נוסעים בשבת או שבכלל לא``] ואז נוצר מצב שלפעמים ההורים נמצאים לבדם בבדידות שבתות שלמות. בכך לדבריהם, הקשר עם הילדים מתרופף והם ``מאבדים`` [כלשונם] את ילדיהם. האם הם צריכים להתעקש שלא יחללו שבת ועליהם ולהישאר לבד או שמא ההנחה היא שהילדים כבר גדולים ובעלי משפחות ואדם בעוונותיו יחיה ואם הם בחרו בצורת חיים זו לא נותר אלא לכבדה... אודה מראש לתשובת כבוד הרב.

חלות על שולחן שבת

האם חל חיוב להניח את החלות על שולחן השבת (מכוסות, כמובן) לפני הקידוש, או שניתן לצרפן בזמן נטילת ידיים?

כשרות ושבת

לכבוד הרב שלום וברכה א. האם כששופכים נוזלים בשריים רותחים לכיור יש להיזהר שהאדים לא יעלו כלפי מיבש הכלים בו יש כלים חלביים או אין חשש בדבר זה? ב. האם מותר להשתמש ברשימת תפריט הארוחות בשבת. כגון לדעת איזה מאכל לאיזה ארוחה על מנת שלא יווצר בלבול. תודה וכל טוב