אבילות על סב

Do you have a halachic question?

Send your question and receive a halachic answer from the Rabbi.

The question

Asked by: אנונימי July 6, 2002 | 84 views
ל:``ע השבוע נפטר סבינו מצד אשתי שאלתי הוא האם יש לה דיני אבילות וא``כ באלו דברים ? תודה

The Rabbi's answer

אבילות על סב

הכלל ההלכתי, מדין הגמרא, הוא שכל המתאבל עליו מתאבל עמו, כלומר, לא רק קרובי הנפטר מתאבלים עליו, אלא גם מי שקרוב לאבל בדרגת קירבה שאם האבל מת הוא מחוייב להתאבל עליו (שבעת הקרובים - אב אם אישה אח אחות בן ובת), והוא מפני דרכי שלום, שישתתף בצער שלו. אבילות זו נהגה דווקא בביתו, אבל מחוץ לביתו מותר בדברים שבצינעא. אבל הראשונים כתבו שנוהגים להקל באבילות זו, מפני שכל החובה היא מפאת כבוד האבל, ובזמנינו נהגו האבלים למחול. ממשמעות הפוסקים נראה שאף אם האבל אומר שאינו מוחל אין שומעים לו. להחמיר על עצמו אסור, אבל אם רוצה לנהוג אבילות גמורה (כלומר, לא רק בפני האבל) רשאי, ובודאי כשעושה זאת מפני כבוד הנפטר והקשר שהיה ביניהם. למעשה, כתב תרומת הדשן שאף שלא נוהג דין אבילות זה, אך בשבוע הראשון נוהגים מעט אבילות כדי להראות השתתפות, עד השבת הראשונה. ויש שהקלו גם בזה. האבילות הנהוגה היא, הקרובים אינן רוחצים בחמים אלא בצונן. נהגו שלא לשבת לסעודת מרעים, אך ללכת לשמחת נישואין יש להקל (שו``ת שער אפרים סי` ק). אאחל שלא תדעו צער, ומנחם ציון ינחמנו.
Source: יורה דעה סי` שעד, רמ``א סעיף ו, ש``ך ובאר היטב שם, ערוך השולחן שם
Answered by: הרב דוד לאו - מודיעין
Answer date: August 6, 2002

כיבוד ביורצייט

שלום לכבוד הרב, מה מקור המנהג להביא כיבוד לבית הכנסת ביום היורצייט על הורים? מה הנוהג כיום? תודה.

אבלות

רציתי לדעת מהם דיני האבלות שנוהגים לאחר השבעה על אח שנפטר? האם מותר להתארח בשבועות או בכלל בשבתות לפני תום החודש?האם מותר לאכול בשר במהלך החודש? וכו` ראוי לציין כי אנו משפחה ספרדית מהעדה המרוקאית.

בית חולים

האם ישנו איסור לכוהנים להיכנס לבתי חולים מסוימים? אם יש האם מותר משום חולי (לאו דוקא פיקוח נפש)או לקיום מצוות ביקור חולים?

דינים

הייתי מעוניינת לדעת האם אני יכולה להיכנס לבית קברות בהיותי על מחזור היות ויש לי אזכרה של 30 יום על מות סבי