עבודה בחברה המחללת שבת

Do you have a halachic question?

Send your question and receive a halachic answer from the Rabbi.

The question

Asked by: אנונימי February 3, 2005 | 225 views
שלום לכבוד הרב, אני עובד בתחום התכנה בחברת מחשבים קטנה. החברה מבצעת בעיקר עבודות קבלניות לחברות תכנה גדולות. לאחר שהתחלתי לעבוד בחברה, התברר לי שהבעלים של החברה וגם חלק מהעובדים, רגילים להמשיך את העבודה בשבת (בד``כ בביתם). כמובן שדבר זה לא כולל חלילה אותי. לפעמים נוצר מצב שבו אני עוזר בעקיפין לעובד אחר לחלל את השבת. לדוגמא כאשר אני מסייע לעובד אחר בהכנות לעבודה שהוא אמור לבצע אותה בשבת. כמובן, שלא שייך שאני אבקש מהבעלים שמצב זה יפסק. לאור זאת עלו אצלי מספר שאלות הן הלכתיות והן מוסריות: 1. האם אין בעיה במשכורת שאני מקבל מהחברה שבחלק מהכנסותיה מעורב חילול שבת ? 2. האם מותר לי להמשיך לעבוד על עבודה שנעשתה בשבת במזיד (המשך עבודה = המשך כתיבת התכנה) ? 3. האם עזרה בעקיפין לחילול שבת יש בה בעיה ? האם אין בכך מסייע לעוברי עבירה ? 4. האם ראוי לעבוד בחברה שכזו ? האם עלי לנסות לחפש עבודה אחרת ? עד כמה אני צריך להסתכן כלכלית במעבר למקום אחר ? תודה רבה.

The Rabbi's answer

עבודה בחברה המחללת שבת

כואב מאד מצב זה של חילול השבת, אבל התשובה מתחלקת לשתי נקודות. האחת, היות שהעובד עושה עבודתו בזמנו הפנוי, והוא מחליט לעשות זאת בשבת, אין עליך איסור לתת לו תוכנה, כשאתה נותן בזמן שיש לו מספיק יכולת להבינה לפני שבת, ויכול אתה להמשיך לאחר השבת, כשחלף מספיק זמן ביום ראשון שיכול היה אותו עובד לעשות את העבודה ביום חול. כך אינך שותף לחילול שבת, ואינך נהנה ממעשה שבת. הנקודה השניה היא העובדה שאתה משכר משכר שבת, שאף אם לא מוגדר הדבר כשכר שבת שאסור, אבל טעם לפגם יש בכך. אין זה אומר שאתה צריך לעזוב כעת את מקום העבודה, אלא שכדאי שתחפש מקום אחר, בו לא תתלבט בשאלות אלו. אאחל לך שתמצא במהרה.
Answered by: הרב דוד לאו - מודיעין
Answer date: April 4, 2004

בייבי סיטר בשבת

שלום. האם מותר לשמור בייבי סיטר בשבת למשפחה חילונית,ולקבל את הכסף(כמובן)בחול.וגם השבת תישמר כמובן.

קבלת אורחים שנסעו בשבת

שלום לכב` הרב. 1. לצערי חלק מבני משפחתי אינם שומרי שבת. האם מותר לי לארח אותם בביתי בשבת ביודעי שהם נסעו ברכב אלי? אני אינני מזמינה מיוזמתי אורחים אם אני יודעת כי יגיעו ברכב. מה לעשות אם הגיעו אורחים בשבת ``בהפתעה`` ובאו ללא הזמנה וחיללו שבת, לבקש מהם יותר לא לעשות זאת? האם כדאי להודיע מראש, שאינני מקבלת בשבת אורחים אם הם מגיעים אלי ברכב, גם אם זה יפגע ברגשותיהם? 2. בהקשר ובהמשך לשאלה מס` 1 , במשפחתי ובעוד משפחות מכרים ישנה דילמה כיון שחלק מילדיהם שומרי שבת וחלקם לא. אלו שאינם שומרים שבת מגיעים אליהם ברכב ומסרבים להגיע לכל השבת ולישון שם. מחד, ההורים אינם רוצים שיחללו שבת בכדי לבקרם ומאידך, כאשר הם מבקשים לא הגיע ברכב אלא להישאר לכל השבת, הילדים מסרבים [``או שתקבלו אותנו נוסעים בשבת או שבכלל לא``] ואז נוצר מצב שלפעמים ההורים נמצאים לבדם בבדידות שבתות שלמות. בכך לדבריהם, הקשר עם הילדים מתרופף והם ``מאבדים`` [כלשונם] את ילדיהם. האם הם צריכים להתעקש שלא יחללו שבת ועליהם ולהישאר לבד או שמא ההנחה היא שהילדים כבר גדולים ובעלי משפחות ואדם בעוונותיו יחיה ואם הם בחרו בצורת חיים זו לא נותר אלא לכבדה... אודה מראש לתשובת כבוד הרב.

חלות על שולחן שבת

האם חל חיוב להניח את החלות על שולחן השבת (מכוסות, כמובן) לפני הקידוש, או שניתן לצרפן בזמן נטילת ידיים?

כשרות ושבת

לכבוד הרב שלום וברכה א. האם כששופכים נוזלים בשריים רותחים לכיור יש להיזהר שהאדים לא יעלו כלפי מיבש הכלים בו יש כלים חלביים או אין חשש בדבר זה? ב. האם מותר להשתמש ברשימת תפריט הארוחות בשבת. כגון לדעת איזה מאכל לאיזה ארוחה על מנת שלא יווצר בלבול. תודה וכל טוב