תנאי בחוזה רכישת דירה מקבלן המוכר לציבור דתי

Do you have a halachic question?

Send your question and receive a halachic answer from the Rabbi.

The question

Asked by: אנונימי January 7, 2005 | 166 views
הרב לאו שלום, רכשנו דירה מקבלן ידוע המוכר לציבור הדתי. בזמנו נדרשנו להביא לו מכתב מרב המצהיר כי הוא מכיר אותי ואת אישתי וכי אנו מנהלים אורך חיים דתי. כמו כן, חוזה המכר כולל סעיף בו אנו מתחייבים לנהל אורך חיים דתי בדירה , וכי נמכור\נשכיר אותה רק למשפחה דתייה.(``הסעיף הדתי``). כל יתר בעלי הדירות בבניין חתמו על אותו סעיף כמונו. המציאות מוכיחה כי תנאי זה בחוזה אינו עוצר בעלי דירות למכור\להשכיר את הדירה למשפחות חילוניות. הדבר פוגע באיכות החיים (שבתות וחגים). רכשנו את הדירה אצל אותו קבלן כי רצינו לגור עם שכנים דתיים, ולא לשמוע בחדר מדרגות בשבת את הטלוויזיה של השכן או להריח בשבת את העשן של המנגל בדירה ממול. שאלותיי: 1) במידה ונודע לנו כי דייר עומד למכור את דירתו למשפחה חילונית, האם לפי ההלכה, ניתן לאכוף אותו סעיף ולמנוע את העיסקה? 2) במידה והעיסקה כבר בוצעה ,האם לדיירים הדתיים בבניין עומדת זכות לדרוש את ביטולה או זכות לקבל פיצויים ? בכבוד רב בברכה

The Rabbi's answer

תנאי בחוזה רכישת דירה מקבלן המוכר לציבור דתי

הבעיה הגדולה בסעיף זה נובעת מכך שאין הגדרה בחוק מהו אדם דתי, וממילא יכול המוכר דירתו לטעון שהוא מכרה לאדם שהוא דתי בלב. מצד שני, אין ספק שלשון בני אדם מאד משמעותית כאן, ולמרות שהמושג "דתי" מאד רחב, אין אחד שיקרא למי שמחלל שבת "דתי". בשו"ע (חו"מ סי' סא סעיף טז) למדנו שאם המוכר עצמו מגדיר דתי כדרך מסויימת, לא יועיל לו מה שבני אדם אחרים קוראים "דתי" להגדרה אחרת. כך שאם הקבלן שומר תורה ומצוות הגדרת "דתי" אינה יכולה להיות מי שדתי בלב, וזו טענה לזכותכם. אם המדובר היה בקבלן יכולים הייתם לבוא כלפיו בטענה, אם אכן השכנים אינם עומדים בתנאים אלו. אך מכיוון שטענתכם היא כלפי מוכרי הדירות, והם יכולים לומר שאין להם מחויבות כלפיכם (לאו בעל דברים דידי את), נראה לי שתצטרכו לטעון עם הקבלן שיתבע את הקונים שלו שלא עמדו בתנאי החוזה, דרך מאד לא פשוטה. אך ייתכן שטענת פיצויים אכן שייכת.
Answered by: הרב דוד לאו - מודיעין
Answer date: January 7, 2005

בייבי סיטר בשבת

שלום. האם מותר לשמור בייבי סיטר בשבת למשפחה חילונית,ולקבל את הכסף(כמובן)בחול.וגם השבת תישמר כמובן.

קבלת אורחים שנסעו בשבת

שלום לכב` הרב. 1. לצערי חלק מבני משפחתי אינם שומרי שבת. האם מותר לי לארח אותם בביתי בשבת ביודעי שהם נסעו ברכב אלי? אני אינני מזמינה מיוזמתי אורחים אם אני יודעת כי יגיעו ברכב. מה לעשות אם הגיעו אורחים בשבת ``בהפתעה`` ובאו ללא הזמנה וחיללו שבת, לבקש מהם יותר לא לעשות זאת? האם כדאי להודיע מראש, שאינני מקבלת בשבת אורחים אם הם מגיעים אלי ברכב, גם אם זה יפגע ברגשותיהם? 2. בהקשר ובהמשך לשאלה מס` 1 , במשפחתי ובעוד משפחות מכרים ישנה דילמה כיון שחלק מילדיהם שומרי שבת וחלקם לא. אלו שאינם שומרים שבת מגיעים אליהם ברכב ומסרבים להגיע לכל השבת ולישון שם. מחד, ההורים אינם רוצים שיחללו שבת בכדי לבקרם ומאידך, כאשר הם מבקשים לא הגיע ברכב אלא להישאר לכל השבת, הילדים מסרבים [``או שתקבלו אותנו נוסעים בשבת או שבכלל לא``] ואז נוצר מצב שלפעמים ההורים נמצאים לבדם בבדידות שבתות שלמות. בכך לדבריהם, הקשר עם הילדים מתרופף והם ``מאבדים`` [כלשונם] את ילדיהם. האם הם צריכים להתעקש שלא יחללו שבת ועליהם ולהישאר לבד או שמא ההנחה היא שהילדים כבר גדולים ובעלי משפחות ואדם בעוונותיו יחיה ואם הם בחרו בצורת חיים זו לא נותר אלא לכבדה... אודה מראש לתשובת כבוד הרב.

חלות על שולחן שבת

האם חל חיוב להניח את החלות על שולחן השבת (מכוסות, כמובן) לפני הקידוש, או שניתן לצרפן בזמן נטילת ידיים?

כשרות ושבת

לכבוד הרב שלום וברכה א. האם כששופכים נוזלים בשריים רותחים לכיור יש להיזהר שהאדים לא יעלו כלפי מיבש הכלים בו יש כלים חלביים או אין חשש בדבר זה? ב. האם מותר להשתמש ברשימת תפריט הארוחות בשבת. כגון לדעת איזה מאכל לאיזה ארוחה על מנת שלא יווצר בלבול. תודה וכל טוב