אופניים בשבת

Do you have a halachic question?

Send your question and receive a halachic answer from the Rabbi.

The question

Asked by: אנונימי December 9, 2006 | 141 views
שלום רב, רציתי לדעת: א. מה מקור האיסור לנסוע באופניים בשבת - האם מחמת ``עובדין דחול`` ? האם בשל החשש לתיקון תקרים ? ב. האם יש הבדל בנדון בין אופניים רגילים, תלת אופן ואופניים עם גלגלי עזר לילד שאינו יודע לנסוע בלעדיהם ? האם יש הבדל בין אופניים/ תלת-אופן המצויידים בצמיגים לעומת כאלה שמותקנים בהם גלגלי פלסטיק קשיח (ללא ניפוח אוויר) ? תודה מראש

The Rabbi's answer

אופניים בשבת

האחרונים דנו בשאלת הרכיבה על אופנים, והיו שאסרו משום שברכיבה על חול נעשה חריץ בקרקע והוא איסור מלאכה של חורש. חלקו עליהם רבים, שמכיוון שאינו מתכוון אין לאסור פסיק רישא בדלא מכוון. אבל יש לאסור רכיבה על אופניים גם שמא יתקלקל ויתקן, שמא יצא מחוץ לתחום ומשום עובדין דחול. החמורה שייכת בגדולים, לקטן שרוכב על תלת אופן לא נהגו להחמיר, כיוון שניכר שזהו צעצוע בלבד. מה עוד שהמעלה בצמיגים קשיחים היא שהחשש לתיקון אינו קיים, אבל במבוגר חוששים מפני עובדין דחול עדיין שייך, אלא שבקטן לא החמירו.
Answered by: הרב דוד לאו - מודיעין
Answer date: May 9, 2007

בייבי סיטר בשבת

שלום. האם מותר לשמור בייבי סיטר בשבת למשפחה חילונית,ולקבל את הכסף(כמובן)בחול.וגם השבת תישמר כמובן.

קבלת אורחים שנסעו בשבת

שלום לכב` הרב. 1. לצערי חלק מבני משפחתי אינם שומרי שבת. האם מותר לי לארח אותם בביתי בשבת ביודעי שהם נסעו ברכב אלי? אני אינני מזמינה מיוזמתי אורחים אם אני יודעת כי יגיעו ברכב. מה לעשות אם הגיעו אורחים בשבת ``בהפתעה`` ובאו ללא הזמנה וחיללו שבת, לבקש מהם יותר לא לעשות זאת? האם כדאי להודיע מראש, שאינני מקבלת בשבת אורחים אם הם מגיעים אלי ברכב, גם אם זה יפגע ברגשותיהם? 2. בהקשר ובהמשך לשאלה מס` 1 , במשפחתי ובעוד משפחות מכרים ישנה דילמה כיון שחלק מילדיהם שומרי שבת וחלקם לא. אלו שאינם שומרים שבת מגיעים אליהם ברכב ומסרבים להגיע לכל השבת ולישון שם. מחד, ההורים אינם רוצים שיחללו שבת בכדי לבקרם ומאידך, כאשר הם מבקשים לא הגיע ברכב אלא להישאר לכל השבת, הילדים מסרבים [``או שתקבלו אותנו נוסעים בשבת או שבכלל לא``] ואז נוצר מצב שלפעמים ההורים נמצאים לבדם בבדידות שבתות שלמות. בכך לדבריהם, הקשר עם הילדים מתרופף והם ``מאבדים`` [כלשונם] את ילדיהם. האם הם צריכים להתעקש שלא יחללו שבת ועליהם ולהישאר לבד או שמא ההנחה היא שהילדים כבר גדולים ובעלי משפחות ואדם בעוונותיו יחיה ואם הם בחרו בצורת חיים זו לא נותר אלא לכבדה... אודה מראש לתשובת כבוד הרב.

חלות על שולחן שבת

האם חל חיוב להניח את החלות על שולחן השבת (מכוסות, כמובן) לפני הקידוש, או שניתן לצרפן בזמן נטילת ידיים?

כשרות ושבת

לכבוד הרב שלום וברכה א. האם כששופכים נוזלים בשריים רותחים לכיור יש להיזהר שהאדים לא יעלו כלפי מיבש הכלים בו יש כלים חלביים או אין חשש בדבר זה? ב. האם מותר להשתמש ברשימת תפריט הארוחות בשבת. כגון לדעת איזה מאכל לאיזה ארוחה על מנת שלא יווצר בלבול. תודה וכל טוב