כוונה וריכוז בתפילה

Do you have a halachic question?

Send your question and receive a halachic answer from the Rabbi.

The question

Asked by: אנונימי May 10, 2006 | 223 views
שלום לכבוד הרב שמי צביאל ויש לי בעייה בתפילת העמידה: אני לא מצליח ממש להבין מה שאני אומר ואני לא מצליח לכוון, ואם אני אנסה אני אומנם יצליח אך אז התפילה תיקח לי המון זמן, וגם עכשיו שאני לא מוסיף כלום בתפילה ולא מתכוון התפילה שלי ארוכה מאוד. גם שמתי לב שאנ י עושה מצוות בזמן האחרון ``כמצוות אנשים מלומדה`` ,גם בהם לא נראה לי שאני משקיע יותר מידיי מחשבה. בנוסף אשמח עם תעזור לי:, אני מתכוון בק``ש שמע בפסוק הראשון את הכוונות הראויות (אדון הכל היה הווה יהיה וכולי) אבל אני לא מצליח מתוך כל הכוונות לחבר משפט שלם שאמור להביע את משמעות הפסוק, אשמח אם תגיד לי מה עליי לכוון בק``ש ובתפילה ואיך. תודה וסליחה על השאלה הארוכה.

The Rabbi's answer

כוונה וריכוז בתפילה

טוב מי שדואג שמא לא כיוון ממי שאינו דואג כלל. לגבי שמונה עשרה, עצתי שתתחיל לפי סדר, ותתפלל מהסידור. כלומר, תתחיל מהברכה הראשונה של שמונה עשרה, תרשום לך בשולי הסידור את הסברי המילים, תתחיל את תפילת שמונה עשרה תוך כדי מבט בסידור ובמה שכתבת, ותוך מחשבה "לפני מי אני עומד". את המחשבה הזו (לפני מי) תמשיך להרהר גם לגבי שאר התפילה, ותתפלל מתוך הסידור, כעבור זמן תוסיף ברכה נוספת, ובעז"ה תצליח לכון כך בכל התפילה.. לגבי קריאת שמע. הכוונה הכללית היא: שמע עם ישראל ואבינו יעקב שבשמים, ה' (היה הווה ויהיה ואדון הכל) שהוא כעת אלוקינו (תקיף ובעל היכולת), יורגש שמו על כל העלם, והוא יהיה ה' (היה הווה ויהיה ואדון הכל) אחד יחיד ומיוחד בשבעה רקיעים ובארץ, ובארבע רוחות השמים, ואתה מקבל על עצמך עול מלכותו ומוכן למסור נפשך למען קדושת שמו.
Answered by: הרב דוד לאו - מודיעין
Answer date: May 10, 2006

תפילה מהירה וניקוד המשך הבהרות

בס``ד 1) אני לא הסברתי את עצמי מספיק ברור, אצל אשכנזים בתפילה קוראים פסוק ראשון ואחרון בקול רם והשאר בלחש ומאוד מהר, על מה המתפללים מסתמכים הלכתית בקריאה מהירה זו? 2) כאשר בתפילה כתוב וירושלים כאשר האות וו הראשונה מנוקדת עם חיריק לעומת אם הניקוד הוא עם שווא מה ההבדל? איפה אפשר לקרוא בנושא לא בתוך הסידור אלא לגבי ההבדלים כמו הדוגמה שנתתי.אני מקווה שעכשיו אני ברור יותר וסליחה על הטירחה.

כשרות

שלום וברכה. 1. האם מותר לכתחילה לבשל ביצה קשה בסיר שכשרותו מוטלת בספק? 2. האם מותר לסמוך על חברת מזון לא יהודית שמעידה על מוצר כזה או אחר שלה, שאין בו שום מרכיב מן החי? 3. האם לכתחילה מותר לי, כבחור ספרדי, להתפלל שחרית ומנחה בנוסח אשכנז- שאינו אומר את סדר הקורבנות לפני כל תפילה? בברכה ובתודה רבה מראש.

ברכת כהנים

מה עדיף? להתפלל לאט ובכוונה או לעלות לברכת כהנים?

תפילה

שלום, 1. האם מותר להתפלל מנחה בשעה 12.45 בימים אלו (שעון קיץ)?אם לא,באיזה שעה כן מותר להתפלל? 2.האם מותר להתחיל חזרה של תפילת עמידה לפני שסיימו עשרה את תפילתם?