הגיית שמות הויה, אלוקות ואדנות

Do you have a halachic question?

Send your question and receive a halachic answer from the Rabbi.

The question

Asked by: אנונימי March 4, 2005 | 132 views
איך אני צריך לבטא את שם הויה עם האות למ``ד בתחילתו (כמו בפרשת השבוע ``גורל אחד ל.. וגורל אחד לעזאזל``) האם האלף היא נחה או מושמעת? מה לגבי קידומת של האות בי``ת (``ויאמינו ב.. ובמשה עבדו``)? מה לגבי קידומת של שאר הקידומות ששם השם מופיע איתם? (אני מצאתי את הקידומות הבאות ב, ה, ו, כ, ל, מ, ש וב, ול, ומ.) כמו-כן, בתפילה מופיעה גם הקידמות ד ``בריך יקרא ד... מאתר בית שכינתה`` (ב-``ובא לציון``) מה לגבי שאר שמות (אלוקות, אדנות)? האם יש הבדל בין שמות של חול ובין שמות של קודש? לפי דעתי הנושא הזה אינו ידוע כלל. תודה מראש

The Rabbi's answer

הגיית שמות הויה, אלוקות ואדנות

שם הויה עם קידומת דגושה, כלומר שהאות "ל" או "ב" מנוקדת בפת"ח אזי לא אומרים את האות "א", אלא קוראים אותה כשהיא נחה ואינה נשמעת. כך בכל מקרה שצריכים היו לכתוב "ה" הידיעה, ובמקומה אנו מנקדים את אות ההפניה בפתח. אין הבדל בין שם הויה ואדנות לשם אלוקים. אלא שבשם אלוקים יש להבחין שלעתים גם כשהאות מנוקדת ב"צירי" כגון "לאלקים", האות "א" אינה נשמעת, וכך מופיע בסידורים.
Answered by: הרב דוד לאו - מודיעין
Answer date: April 4, 2005

תפילה מהירה וניקוד המשך הבהרות

בס``ד 1) אני לא הסברתי את עצמי מספיק ברור, אצל אשכנזים בתפילה קוראים פסוק ראשון ואחרון בקול רם והשאר בלחש ומאוד מהר, על מה המתפללים מסתמכים הלכתית בקריאה מהירה זו? 2) כאשר בתפילה כתוב וירושלים כאשר האות וו הראשונה מנוקדת עם חיריק לעומת אם הניקוד הוא עם שווא מה ההבדל? איפה אפשר לקרוא בנושא לא בתוך הסידור אלא לגבי ההבדלים כמו הדוגמה שנתתי.אני מקווה שעכשיו אני ברור יותר וסליחה על הטירחה.

כשרות

שלום וברכה. 1. האם מותר לכתחילה לבשל ביצה קשה בסיר שכשרותו מוטלת בספק? 2. האם מותר לסמוך על חברת מזון לא יהודית שמעידה על מוצר כזה או אחר שלה, שאין בו שום מרכיב מן החי? 3. האם לכתחילה מותר לי, כבחור ספרדי, להתפלל שחרית ומנחה בנוסח אשכנז- שאינו אומר את סדר הקורבנות לפני כל תפילה? בברכה ובתודה רבה מראש.

ברכת כהנים

מה עדיף? להתפלל לאט ובכוונה או לעלות לברכת כהנים?

תפילה

שלום, 1. האם מותר להתפלל מנחה בשעה 12.45 בימים אלו (שעון קיץ)?אם לא,באיזה שעה כן מותר להתפלל? 2.האם מותר להתחיל חזרה של תפילת עמידה לפני שסיימו עשרה את תפילתם?