``עשה לך רב``

Do you have a halachic question?

Send your question and receive a halachic answer from the Rabbi.

The question

Asked by: אנונימי May 8, 2001 | 86 views
בס``ד לכבוד הרב שלום רב! להתוועץ עם רב בענייני הלכות ומנהגים, מובן לי. האם בהחלטות שאינן כביכול שייכות להלכה, האם גם בהן רצוי לשאול שאלת רב? לדוגמא שאלה כזו: חילוקי דעות בין בני זוג האם להכנס לבית חדש בזמן זה או אחר? ואם אכן גם בעניין זה מומלצת שאלת/תשובת רב נשאלת השאלה לשם מה העניק לנו בוראנו יתברך דעת, חוכמה ובינה?

The Rabbi's answer

``עשה לך רב``

ראשית, אין דבר שאין לו נגיעה כלשהי בהלכה. שנית, הרב עצמו מזהה האם לענות לשאלה מסויימת, או לכוון את השואל לתשובה... שלישית, הבורא נתן חכמה ובינה כדי שאתה תוכל להיות הרב. כדי שאתה תוכל להכריע בעניניך. כמובן, בשאלות בהן עלולה להיות נגיעה אישית הרב פסול לדון, ולכן בשאלות שבהן עלולה להיות לך נגיעה כזאת צריכים לגשת למורה הוראה חיצוני. חילוקי דעות הן דבר לגיטימי, כולל בשאלת העיתוי לכניסה לבית, במקרה זה אין אפשרות לאחד מבני הזוג להכריע, מפני שהם נוגעים בדבר, ונותרה הברירה להתיעץ. אם זכו ויש להם מורה הוראה שמסייע להם, והם חשים איתו בנוחות גם בשאלות אישיות, ממילא הפניה אליו נעשית באורח טבעי, והוא יכול להציע דרך, על סמך הכרתו אותם, על סמך הכרתו את ההלכה, ועל סמך היותו מחוץ לנגיעה האישית.
Answered by: הרב דוד לאו - מודיעין
Answer date: June 8, 2001

הזכרת שמות קדושים בלימוד הגמרא

אחד``ש כת``ר ישנם מספר מקומות בגמ` אשר בהם מופיעים שמות של מלאכים או של שדים אשר בתפילות מסוימות ידוע כי אין לאמרם בפה. אני לומד בקול רם כמוזכר בגמ` עירובין. האם יש עניין לא להזכיר את השמות בפה ממש בשעת הלימוד? תודה.

שני סיומי מסכת

סיימתי מסכת לכבוד היארצייט של סבי ונעשה בעז``ה סעודה למשפחה האם אני יכול לעשות סיום ג בישיבה ע``מ לדרבן את החבר``ה הצעירים?

חגיגת סיום מסכת

שלום עליכם כבוד הרב מזה זמן מה זיכני בורא עולם ישתבח שמו לעד ללמוד עם חברותא בלילה עד תפילת שחרית. הנה מה טוב ומה נעים להתענג בתענוגי תורתינו הקדושה. רציתי לשאול את כבודו, מספר שתי שאלות: א. האם בסיום מסכת משניות אפשר לחגוג סיום מסכת ולאמר הנוסח הדרן, כולל קדיש. ב. כנ``ל השאלה לגבי מסכת גמרא בגרסת עין יעקב. תודה, כל טוב, בשורות טובות והצלחה רבה.

עשה לך רב

אם החלטתי ללכת ע``פ רב מסויים,שמחמיר במקרים מסויימים יותר מאבי האם יש מקום להקל ולנהוג כאבי.